Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΥπερήπειρος "έρχεται" να καταστρέψει στην ανθρωπότητα (!!!)

Υπερήπειρος “έρχεται” να καταστρέψει στην ανθρωπότητα (!!!)

|

Ο σχηματισμός μιας υπερηπείρου στη Γη θα μπορούσε να εξαφανίσει τους ανθρώπους και κάθε άλλο θηλαστικό σε 250 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.

Σε 250 εκατομμύρια χρόνια, η κίνηση των τεκτονικών πλακών θα προκαλέσει συγχώνευση όλων των ηπείρων της Γης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μίας υπερηπείρου γνωστής ως Pangea Ultima, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ξηρά της Γης θα σχημάτιζε ένα σχήμα ντόνατ με μια εσωτερική θάλασσα στη μέση – ό,τι θα έχει απομείνει από τον άλλοτε Ατλαντικό Ωκεανό. Ο περιβάλλοντας Ειρηνικός Ωκεανός θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης.

 

Σε αυτόν τον κόσμο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 15 βαθμούς Κελσίου (και έως και 30 βαθμούς Κελσίου στην ξηρά) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα επέστρεφε τον κόσμο στην ακραία ζέστη που πέρασε τελευταία φορά στην Πέρμια-Τριασσική εποχή, πριν από 260 εκατομμύρια χρόνια, όταν περισσότερο από το 90% των ειδών εξαφανίστηκε.

«Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ως επί το πλείστον εχθρικό περιβάλλον με εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου, και ακόμη μεγαλύτερες καθημερινές ακραίες τιμές, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Alexander Farnsworth, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Γεωγραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις της ζέστης, θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού με τρόφιμα λόγω κατάρρευσης της βλάστησης. Το έγγραφο σημειώνει ότι τα περισσότερα φυτά καταπονούνται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου και διασπώνται εντελώς εάν εκτεθούν στους 60 βαθμούς για παρατεταμένες περιόδους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μόνο κάπου μεταξύ 8% και 16% της Γης θα είναι κατοικήσιμη για θηλαστικά, αλλά πιθανότατα όλα τα είδη θηλαστικών θα εξαφανιστούν. «Κάποια εξειδικευμένα είδη θα μπορούσαν να επιβιώσουν δυνητικά, ωστόσο θα εξακολουθούσε να είναι μια μαζική εξαφάνιση θηλαστικών είτε έτσι είτε αλλιώς», είπε ο Δρ Farnsworth.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μηχανογραφημένα κλιματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τις τάσεις θερμοκρασίας, ανέμου, βροχής και υγρασίας για το Pangea Ultima. Για να εκτιμήσει το μελλοντικό επίπεδο CO2, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα κίνησης τεκτονικών πλακών, χημεία των ωκεανών και πολλά άλλα για να χαρτογραφήσει τις εισροές και τις εκροές CO2. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τη συμβολή των εκπομπών CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, που συνήθως αναφέρεται ως η μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

Εκτίμησαν ότι το CO2 θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σήμερα σε περισσότερα από 600 ppm πολλά εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον. «Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Benjamin Mills στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο καιρό θα υπάρχουν οι άνθρωποι, ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι θα διαρκέσουμε τόσο πολύ, ένας τέτοιος μελλοντικός κόσμος θα ήταν αφιλόξενος για εμάς», πρόσθεσε ο Δρ Farnsworth.

Ο ακαδημαϊκός είπε ότι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εάν χτίζαμε «περιβαλλοντικά ελεγχόμενα καταφύγια με κλιματισμό». «Αλλά πιθανότατα θα έπρεπε να χτίσουμε άλλες εγκαταστάσεις για να στεγάσουν και την παραγωγή τροφίμων», είπε. Μια άλλη ελπίδα για την ανθρωπότητα είναι ο σχηματισμός πολιτισμών σε άλλους πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα, αλλά αυτό είναι προς το παρόν μόνο προϊόν επιστημονικής φαντασίας. «[Η επιβίωση] θα εξαρτηθεί από το αν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον πλανήτη και αν όχι, έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε λύσεις γεωμηχανικής για να διαχειριστούμε το κλίμα», κατέληξε.

Πηγή: Daily Mail, Guardian

Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.