Στην Ελλάδα, πολλά ζευγάρια έρχονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, στην Πολωνία πηγαίνουν Βρετανοί για οδοντιατρικές εργασίες, ενώ για τον ίδιο λόγο δημοφιλείς χώρες είναι η Ουγγαρία και το Μεξικό. Στην Μπανγκόκ γίνεται αλλαγή φύλου και στην Τουρκία εμφύτευση μαλλιών.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο τουρισμού σε πολλές χώρες του κόσμου, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Αναφερόμαστε στον ιατρικό τουρισμό, μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, πολλά ζευγάρια έρχονται για εξωσωματική γονιμοποίηση, στην Πολωνία πηγαίνουν Βρετανοί για οδοντιατρικές εργασίες, ενώ για τον ίδιο λόγο δημοφιλείς χώρες είναι η Ουγγαρία και το Μεξικό. Στην Μπανγκόκ γίνεται αλλαγή φύλου και στην Τουρκία εμφύτευση μαλλιών. Βέβαια, επειδή υπάρχει ασάφεια σχετικά με το πώς ορίζεται ο ιατρικός τουρισμός, είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς και να βρει ακριβείς αριθμούς. Σε κάποιες χώρες, και η περιποίηση σε σπα θεωρείται ιατρικός τουρισμός.
Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Εconomist, που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας ερευνών Allied Market Research. Σύμφωνα με αυτά, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς είχε ανέλθει στα 16 δισ. δολάρια το 2016. Κατ’ άλλους, κυμαίνεται από 10 έως 15 δισ. δολάρια. Οσο, πάντως, διευρύνεται η μεσαία τάξη στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, τόσο περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα στο εξωτερικό, αν δεν μπορούν να βρουν την ιατρική περίθαλψη που αναζητούν εντός συνόρων. Αντικατάσταση βαλβίδας στην καρδιά κοστίζει 30.000 ευρώ στη Γερμανία και μόνο 15.000 ευρώ στην Αυστρία. Επέμβαση στο ισχίο κοστίζει 12.000 ευρώ στη Βρετανία, 10.000 ευρώ στην Τουρκία και 4.800 στην Πολωνία. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις επισκέψεις σε τρίτες χώρες για εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέτουν αυστηρούς όρους. Η Γερμανία επιτρέπει μόνο τρεις θεραπείες ανά θεραπευόμενη και περιορίζει τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου σε νεαρής ηλικίας άτομα.
Bέβαια, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο «Σάιμον Φρέιζερ» στον Καναδά, Bάλερι Κρουκς, ο ιατρικός τουρισμός ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστης και λεπτομερούς πληροφόρησης σχετικά με την ποιότητα των νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για την επιστημονική επάρκεια των γιατρών και των χειρουργών. Τα διεθνούς εμβέλειας νοσοκομεία, όπως προσέθεσε η κ. Κρουκς, συνήθως πιστοποιούνται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Joint Commission. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτή η διασφάλιση, και οι ασθενείς εμπιστεύτηκαν απλώς κάποιους που τους μίλησαν για το τάδε νοσοκομείο, ίσως βρεθούν προ εκπλήξεων. Μπορεί να κληθούν να πληρώσουν προμήθεια σε μεσάζοντες ή, αν συμβεί κάτι κακό και παρουσιάσουν επιπλοκές όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, ίσως δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν ευθύνες.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ