Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στη προσπάθεια που καταβάλει να κερδίσει το στοίχημα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους της κόντρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και απειλεί ξεκάθαρα τους πολίτες της
Με ευθεία απειλή στους Ευρωπαίους πολίτες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έριξε σήμερα κι άλλο λάδι στην φωτιά που καίει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ανά τον πλανήτη θα δυσκολεύονται να περπατήσουν στον δρόμο, εάν συνεχίσουν την τωρινή συμπεριφορά τους, σε ακόμη μία κλιμάκωση της διαμάχης στην οποία έχει εμπλακεί με τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες εν όψει δημοψηφίσματος.
Η Άγκυρα ενεπλάκη πρόσφατα σε διαμάχη με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας για το ζήτημα της συμμετοχής Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε πολιτικές εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος για το δημοψήφισμα του Απριλίου (16/04) στην Τουρκία, όπου θα αποφασιστεί η αλλαγή ή μη του πολιτεύματος της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.
«Αν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στο δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ είχε αναφέρει ότι ο Ερντογάν και οι Τούρκοι πολιτικοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών από την πλευρά της σχολίασε ότι όλες οι σχετικές εκδηλώσεις θα ακυρωθούν και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν περαιτέρω διοργανώσεις έως το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία. Την Κυριακή, ο Ερντογάν είχε καταφερθεί κατά της Μέρκελ, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές».
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς διευκρίνισε ενώπιον δημοσιογράφων στην Άγκυρα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετέχουν ακόμη σε εκδηλώσεις των Τούρκων της διασποράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν σε δρώμενα που αφορούν το δημοψήφισμα.
Ο Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου περί ναζιστικών πρακτικών, δηλώνοντας ότι «τα βήματα του νεοναζισμού και του ακραίου ρατσισμού» ακούγονται στην Ευρώπη.
Κατάρρευση συμφωνίας
Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πρακτορείο Bloomberg.
Φιλοξενώντας περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες – τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα – και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την ΕΕ από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.
Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία μονόπλευρη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».
Ενώ η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, η πεποίθηση ότι θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ. Εν τέλει, το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.