Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, είναι θετικός στον κορωνοϊό, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι. Σε επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του οντίζεται ότι: “Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό από ποιον κόλλησε τον κορονοϊό ο Πρίγκιπας καθώς είχε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο του ρόλου του”.
Σύμφωνα με το BBC o 71χρονος Πρίγκιπας Κάρολος εμφανίζει ήπια συμπτώματα και παραμένει καλά στην υγεία του, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του. Η Δούκισσα της Κορνουάλης, 72 ετών, μετά από τεστ που έκανε διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητική στον ιό.
Ο Κάρολος και η Καμίλλα ήταν έως τώρα αυτοαπομονωμένοι στο Balmoral στη Σκωτία, όπου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλατιού, εργαζόταν τις τελευταίες ημέρες. “Δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί από ποιον ο πρίγκιπας έβγαλε τον ιό λόγω του μεγάλου αριθμού επαφών που είχε στον δημόσιο ρόλο του κατά τις τελευταίες εβδομάδες”, τονίζουν πηγές του παλατιού.
Ο Κάρολος εμφάνισε συμπτώματα την επόμενη ημέρα από την συνάντηση του με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Οι δύο άνδρες είχαν καθίσει απέναντι στην εκδήλωση της WaterAid στο Λονδίνο στις 10 Μαρτίου. Εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε ‘Ο πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό έπειτα από τεστ. Έχει ήπια συμπτώματα και εκτός αυτών είναι καλά στην υγεία του και συνεχιζει αν εργάζεται από το σπίτι τις τελευταίες ημέρες”.
Ο Κάρολος βρέθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τελευταία φορά στις 12 Μαρτίου και ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το αν κόλλησε τη μητέρα και τον πατέρα του. Μια πηγή αναφέρει στην Dailymail ότι η πιο συντηρητική εκτίμηση των γιατρών του είναι ότι ο πρίγκιπας μπορούσε να μεταδώσει την ασθένεια από τις 13 Μαρτίου, δηλαδή 24 ώρες μετά την συνάντησή του με την Ελισάβετ.
Ανησυχία για εξάπλωση
Ανησυχία εμπνέει η εκθετική αύξηση του αριθμού των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βρετανία. Την Τρίτη, μάλιστα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στη «λίστα» των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ύστερα από το διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, με το οποίο κήρυξε τη χώρα του σε καθολική καραντίνα, έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την οποία φιλοξενούν οι Financial Times, διαπιστώνει ότι ο κορωνοϊός πιθανόν να έχει πλήξει το 50% του βρετανικού πληθυσμού.
Το συγκεκριμένο στοιχείο υποστηρίζεται από σχεδιάγραμμα επιδημολιόγων, βάσει του οποίου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Αγγλίας υποφέρουν από συμπτώματα. Εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από ένας στους χίλιους θα χρειαστούν νοσηλεία.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα της Οξφόρδης, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν από κορωνοϊό είτε αναπτύσσει ήπια συμπτώματα, είτε είναι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κορωνοϊός έφτασε στη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ εξαπλώθηκε – χωρίς να γίνει αντιληπτό – για περισσότερο από έναν μήνα. Μάλιστα, τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Βρετανία περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Η διασπορά του φονικού ιού θα σταματήσει, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όταν οι ανθρώπινοι οργανισμοί δημιουργήσουν ανοσία.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μην καταρρεύσει το NHS, το βρετανικό σύστημα Υγείας. Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ακόμη ότι λόγω της επί δύο μηνών διασποράς του ιού ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τα απαραίτητα αντισώματα, οπότε μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει το καθεστώς καθολικής καραντίνας.