To ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου μονοπώλησε χθες το Μegxit, όπως ονομάστηκε η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ να ιδιωτεύσουν, η οποία και πυροδότησε βιτριολικές επιθέσεις εναντίον τους. – λόγος για επίδοξους Καρντάσιανς αλλα΄και για αδυναμία της Μέγκαν Μαρκλ να κατανοήσει τι σημαινει να είναι Ουίνδσορ
Αν και υπερψηφίστηκε χθες στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων η νομοθεσία που θα επιτρέψει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου με συμφωνία, με ψήφους 330 υπέρ και 231 κατά, βάζοντας έτσι τέλος στο αδιέξοδο της τελευταίας τριετίας σχετικά με το διαζύγιο Ε.Ε. – Βρετανίας, οι Βρετανοί παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι τις εξελίξεις στη βασιλική οικογένεια, μετά την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι, έκτου στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, και της Αμερικανίδας συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να ζήσουν, εν μέρει βέβαια, ως ιδιώτες, σε Βρετανία και Βόρεια Αμερική.
Πρόκειται για μία ανακοίνωση που έκανε έξαλλη, όπως αναφέρουν κύκλοι των Ανακτόρων, τη βασίλισσα Ελισάβετ, καθώς δεν είχε προειδοποιηθεί για την απόφαση, αλλά και τον πατέρα του Χάρι, πρίγκιπα Κάρολο, και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ουίλιαμ. Aκόμα και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό, στο Λονδίνο, απομάκρυνε τα ομοιώματα του Χάρι και της Μέγκαν από την έκθεση της βασιλικής οικογένειας.
Η απροσδόκητη απόφαση των δουκών του Σάσεξ, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του Χάρι και της Μέγκαν, πυροδότησε βιτριολικές επιθέσεις εναντίον τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον βρετανικό Τύπο. Ενδεικτικά, ο Πιρς Μόργκαν, πρώην δημοσιογράφος της Mirror και νυν αρθρογράφος της Daily Mail, χαρακτήρισε το ζευγάρι ως «τα μεγαλύτερα παλιόπαιδα της Ιστορίας», επισημαίνοντας ότι ο θάνατος της μητέρας του πρίγκιπα Χάρι, πριγκίπισσας Νταϊάνα, δεν αποτελεί άλλοθι για να φέρεται «τόσο αισχρά» στη γιαγιά του. Σε άρθρο γνώμης στην Daily Mail, ο Μόργκαν εξαπολύει λυσσώδη επίθεση κατά τους ζεύγους ζητώντας από τη βασίλισσα να ανακαλέσει τους τίτλους ευγενείας τους, προτού «αυτό το ζευγάρι των αρπακτικών, εγωιστικών, δολοπλόκων επίδοξων Καρντάσιανς καταστρέψει τον θεσμό της μοναρχίας».
Μια άλλη αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, η οποία αφιέρωσε 17 σελίδες στο χθεσινό της φύλλο στους «γαλαζοαίματους ταραξίες», η Σάρα Βάιν, επισημαίνει: «Φαίνεται πως αυτό το ζευγάρι δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά μόνο για την ευδαιμονία και την άμεση ικανοποίησή του, λες και είναι ανίκανοι να δουν πέρα από τη φυσαλίδα των προνομίων τους. Η χρονική επιλογή για την ανακοίνωσή τους δείχνει αναισθησία και συνάμα είναι αποκαλυπτική για το πόσο λίγο κατανοούν τους ρόλους τους ως μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας».
Σε μια άλλη εφημερίδα, την Daily Express, η αρθρογράφος Βιρτζίνια Μπλάκμπερν αντιμετωπίζει το ζευγάρι περισσότερο με λύπη παρά με θυμό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της απόφασης στη Μέγκαν Μαρκλ, η οποία «μεγάλωσε σε μια χώρα όπου οι Κένεντι θεωρούνταν αριστοκρατία. Προφανώς η Μέγκαν δεν κατάλαβε ότι το να είναι Ουίνδσορ δεν σημαίνει να είσαι διάσημη, αλλά να εκτελείς πάντα τα καθήκοντά σου».
Στην εκπομπή Today, του ραδιοφώνου του ΒΒC, ο βιογράφος της βασιλικής οικογένειας Χιούγκο Βίκερς παρομοίασε την κατάσταση του Χάρι και της Μέγκαν με εκείνη του βασιλιά Εδουάρδου Η΄ και της Ουόλις Σίμπσον, τονίζοντας ότι «αν δεν προσέξουν πολύ, θα καταλήξουν ελαφρώς ατιμασμένες διασημότητες. Δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει η δημιουργία μιας εναλλακτικής βασιλικής αυλής. Είναι λυπηρό». Αντιθέτως, οι πολέμιοι της μοναρχίας είναι ενθουσιασμένοι. Ο επικεφαλής της ομάδας αντιμοναρχικών Republic, Γκράχαμ Σμιθ, δήλωσε: «Αν η νεότερη γενιά αρνείται να εργαστεί όπως ο πρίγκιπας Κάρολος και η βασίλισσα, τότε είναι αμφίβολο το μακροπρόθεσμο μέλλον της μοναρχίας».