Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒρετανία: Nόμος για απαγόρευση πώλησης τσιγάρων, δημιουργεί την πρώτη ... άκαπνη γενιά

Βρετανία: Nόμος για απαγόρευση πώλησης τσιγάρων, δημιουργεί την πρώτη … άκαπνη γενιά

|

Νόμος για την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 2009, προωθείται στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το μέτρο υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και πρόκειται να γίνει νόμος, παρά την αντίθεση πολλών κορυφαίων στελεχών των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών.

Η υπουργός Υγείας Βικτόρια Άτκινς ανέφερε στη Βουλή πως “δεν υπάρχει ελευθερία στον εθισμό” και υπερασπίστηκε το σχέδιο.

Στην περίπτωση που γίνει νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

Η προσέγγιση αυτή θυμίζει παρόμοιο νόμο στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος αργότερα καταργήθηκε, έπειτα από κυβερνητική αλλαγή.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κ. Άτκινς είπε ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει μια “γενιά χωρίς καπνό”.

Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των Τόρις, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, καταψήφισαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα περιόριζε την προσωπική ελευθερία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απαγόρευση του καπνίσματος “απόλυτα τρελή”, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε συνέδριο των Συντηρητικών στην Οτάβα του Καναδά.

“Όταν το κόμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ θέλει να απαγορεύσει τα πούρα, είναι απλά τρελός”, ανέφερε.

Και κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου 

Το Ηνωμένο Βασίλειο παράλληλα, θα εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του ατμίσματος στους νέους, ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Rishi Sunak. «Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε γονέας ή δάσκαλος, μια από τις πιο ανησυχητικές τάσεις αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του ατμίσματος μεταξύ των παιδιών και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε πριν γίνει ενδημικό», είπε ο Σουνάκ πριν από την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου του.

Η κυβέρνηση του Σουνάκ σχεδιάζει επίσης να επιβάλει πρόστιμα για καταστήματα στην Αγγλία και την Ουαλία που πωλούν παράνομα προϊόντα vaping σε παιδιά. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας χαιρέτησαν την πρόταση, με τον επικεφαλής ιατρό Κρις Γουίτι να λέει ότι η νομοθεσία θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία σε πολλές μελλοντικές γενιές».

«Αναλαμβάνω τολμηρά μέτρα για την απαγόρευση των e-vapes μιας χρήσης – που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ατμού από τη νεολαία – και θα προωθήσω νέες δυνάμεις για τον περιορισμό των γεύσεων των ατμών, την εισαγωγή απλών συσκευασιών και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα καταστήματα», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση ανέφερε πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό των ατμιστών κάτω των 18 ετών που χρησιμοποιούν αναλώσιμα έχει σχεδόν εννιαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από το BBC

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.