Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒρετανία: Εκοψαν Πακιστανό γιατί δεν γνώριζε ... Πλάτωνα

Βρετανία: Εκοψαν Πακιστανό γιατί δεν γνώριζε … Πλάτωνα

|

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας απέρριψε την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού ανθρωπιστή που είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική θρησκεία, επειδή απέτυχε να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Οχι δεν είναι αστείο…. Την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού πρόσφυγα που αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής απέρριψε το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αιτιολογία ότι δεν απάντησε σωστά σε ερωτήσεις για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα!

Σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι ότι η αποτυχία του Hamza bin Walayat να αναγνωρίσει ρητά του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα αποδείκνυε ότι οι γνώσεις του για τους φιλοσόφους που επηρέασαν το κίνημα του ουμανισμού είναι «στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδεις».

Ο Walayat, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο απο το 2011 ισχυρίζεται ότι έχει λάβει απειλές για τη ζωή του από μέλη της οικογένειάς του και συγχωριανούς του στο Πακιστάν εξαιτίας της προσαρμογής του στον βρετανικό τρόπο ζωής, της σχέσης του με μία κοπέλα που δεν είναι μουσουλμάνα  και της άρνησής του να συμμορφωθεί με τις επιταγές του συντηρητικού Ισλάμ. 
Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι ο Walayat δεν αντιμετωπίζει διωγμό στη χώρα του για τις ιδέες του. Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου του επισήμανε στον πρόσφυγα ότι οι φόβοι του για αντίποινα από την οικογένειά του επειδή αποκήρυξε το Ισλάμ και έγινε ουμανιστής, «είναι τελείως αβάσιμοι».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, οι «αποστάτες» στο Πακιστάν υπόκεινται στην καλύτερη περίπτωση σε αποκλεισμό, ενώ αρκετοί έχουν πέσει και θύματα βίας. Μόλις πέρυσι, ένας φοιτητής που είχε δηλώσει ουμανιστής στη σελίδα του στο Facebook δολοφονήθηκε στο πανεπιστήμιό του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο πακιστανικό δίκαιο.

Στην επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου, το υπουργείο ανέφερε ότι «μετά τη συνέντευξη με τους αξιωματούχους μετανάστευσης, αποδείχθηκε ότι ο αιτών αδυνατούσε να τεκμηριώσει επαρκώς τον βασικό ισχυρισμό του για το αίτημα ασύλου, δηλαδή το γεγονός ότι είναι ουμανιστής».

Όταν ρωτήθηκε για τις γνώσεις του σχετικά με τη φιλοσοφία του ουμανισμού, ο Walayat έδωσε απλώς έναν «βασικό ορισμό» αλλά «δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν διάσημο Έλληνα φιλόσοφο που έχει εμπνεύσει τους ουμανιστές», τόνιζε η επιστολή και συμπλήρωνε απευθυνόμενη στον αιτούντα: «Όταν ο υπάλληλος που σας έπαιρνε συνέντευξη σας πληροφόρησε ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, εσείς του απαντήσατε ότι ορισμένα φάρμακα που λαμβάνετε έχουν θολώσει τη μνήμη σας και γι’ αυτό δεν αναγνωρίσατε τα ρητά τους».

«Η γνώση σας για τον ουμανισμό είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδης και όχι αυτή που θα αναμενόταν από έναν αυθεντικό ουμανιστή», κατέληγε η επιστολή.

Ο Walayat έγινε μέλος του οργανισμού Humanists UK τον Αύγουστο, αλλά λέει ότι πίστευε στις βασικές αρχές του ουμανισμού από την παιδική του ηλικία. Σύμφωνα με τον οργανισμό Humanists UK, «ο ουμανισμός δεν είναι ένα σύστημα πεποιθήσεων που βασίζεται σε κανόνες, και οι υποστηρικτές του δεν χρειάζεται ούτε να μάθουν ούτε να ακολουθούν ένα σύνολο αυστηρών κωδικών συμπεριφοράς. Ως περιγραφικός όρος, ουμανιστής μπορεί να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε έχει απορρίψει την θρησκευτική πίστη αλλά σέβεται και τηρεί στη ζωή του τις ανθρώπινες αξίες».

Σε μια επιστολή συμπαράστασης στην αίτηση ασύλου του Walayat, ο Bob Churchill, επικεφαλής της Διεθνούς Ουμανιστικής και Ηθικής Ένωσης ανέφερε: «Για πολλούς ο ευρύτερος όρος ουμανιστής είναι απλά ένας ηπιότερος τρόπος να πεις “άθεος” ειδικά εάν κατάγεσαι από ένα μέρος όπου το να είσαι άθεος θεωρείται μια βαθιά προσβλητική δήλωση».

Με πληροφορίες από το protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Παντάνασσα: Εορτή της Πεντηκοστής, όταν το Άγιο Πνεύμα άγγιξε τη γη

Μια ημέρα φλόγας, ενότητας και πνευματικής γέννησης για την Εκκλησία και τον κόσμο

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!