Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews, μετά την εισβολή των οπαδών του ακροδεξιού τέως προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.
ΜΜΕ: Τουλάχιστον 150 συλλήψεις
Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, συνελήφθησαν τουλάχιστον 150 μπολσοναριστές.
Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν υποστηρικτές του τέως προέδρου, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.
Σε άλλες εικόνες διακρίνεται λεωφορείο γεμάτο συλληφθέντες διαδηλωτές να αναχωρεί, προφανώς προς την κατεύθυνση αστυνομικού τμήματος.
Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου τριάντα ανθρώπους μέσα στην αίθουσα.
«Ομοσπονδιακή παρέμβαση» έως 31 Ιανουαρίου
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.
Σοβαρές ζημιές
Τα πλάνα από την εισβολή, τα οποία θυμίζουν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ακριβώς δύο χρόνια πριν, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να εφορμά στο Κογκρέσο, όπου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας και να εισβάλλουν στον προθάλαμό του. Οι οπαδοί του Μπολσονάρο προξένησαν ζημιές στο κτίριο, σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Από τα ΜΜΕ της χώρας εκτιμάται ότι στην εισβολή συμμετείχαν από 2.000 έως και 3.000 οπαδοί του τέως προέδρου της Βραζιλίας.
Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.
Κάποιοι εισβολείς φέρονται να έχουν προξενήσει ζημιές και στο προεδρικό μέγαρο, οι διάδρομοι του οποίου έχουν γεμίσει καπνούς.
Λούλα: «Θα τιμωρηθούν οι φασίστες»
Σε δηλώσεις του από το Σάο Πάουλο,ο πρόεδρος Λούλα ανήγγειλε με οργισμένο ύφος αμείλικτη παρέμβαση της στρατιωτικής αστυνομίας, τονίζοντας ότι τέτοια επίθεση κατά των θεσμών δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας.
Υπογράμμισε ότι έχασε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, κάτι που, όπως είπε, κάνει ανοικτά ο Μπολσοναρισμός.
Ο κ. Λούλα αποκάλεσε τους ταραχοποιούς «φασίστες, φανατικούς» και είπε ότι θα τιμωρηθούν «με την πλήρη ισχύ του νόμου». Η ομοσπονδιακή παρέμβαση στη Μπραζίλια θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, πρόσθεσε στις δηλώσεις του.
Τόνισε επίσης ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στην Μπραζίλια δεν ήταν κάτι το αυθόρμητο, αλλά καλά οργανωμένο, που φρόντισε να εκμεταλλευθεί τη ραστώνη της Κυριακής για να επιτεθεί στα κτίρια των ομοσπονδιακών θεσμών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του Ζαΐρ Μπολσονάρο, υπογράμμισε.
Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη με συνεργάτες του προέδρου στην Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο.
Ο κ. Μπολσονάρο, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, περίπου 48 ώρες πριν τη λήξη της θητείας του, και βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού κ. Λούλα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.
Παγκόσμια καταδίκη της εισβολής
Τονίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν την Κυριακή την εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά κτίρια.
«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή «μέχρι νεωτέρας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση.
Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», σχολίασε.
Την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ καταδίκασε την «απόπειρα πραξικοπήματος των συντηρητικών» στη Βραζιλία, με ανάρτησή του στο Twitter.
«Ο Λούλα δεν είναι μόνος, έχει τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα του, στο Μεξικό, στην αμερικανική ήπειρο και σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ομπραδόρ.
«Παρακολουθώ με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Βραζιλία. Κάθε πράξη βίας κατά των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να καταδικάζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα», ανέφερε με τη σειρά του μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Canal UOL, CNN Brasil, TVE