Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒικτόρια Χίσλοπ: «Θυμωμένη με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση των Γλυπτών»

Βικτόρια Χίσλοπ: «Θυμωμένη με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση των Γλυπτών»

|

Θυμωμένη και απογοητευμένη με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίστηκε η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Action 24 το βράδυ της Δευτέρας.

«Είμαι θυμωμένη όταν σκέφτομαι όχι μόνο ότι ο Έλγιν έκλεψε τα Μάρμαρα, αλλά και γιατί στη Βρετανία – στο μουσείο – δεν πιστεύουν ότι έγινε έτσι. Είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω και γι’ αυτό είμαι πιο πολύ θυμωμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χίσλοπ, καταγγέλλοντας την άρνηση της ιστορικής πραγματικότητας εκ μέρους ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο.

Η συγγραφέας, που έχει τιμηθεί με ελληνική υπηκοότητα το 2020, δεν δίστασε να κάνει λόγο για στενοκεφαλιά και φόβο από την πλευρά των υπευθύνων του μουσείου:
«Οι άνθρωποι που είναι στην κορυφή σε ένα τεράστιο μουσείο δεν είναι ανοιχτόμυαλοι. Ίσως φοβούνται ότι αν φύγουν τα Μάρμαρα θα φύγουν και άλλα αντικείμενα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει».

Παρά ταύτα, η Χίσλοπ παρατηρεί πως το κλίμα αλλάζει στη βρετανική κοινωνία:
«Μετά την πίεση που έχει ασκηθεί από τα χρόνια της Μελίνας Μερκούρη, η γνώμη των Άγγλων έχει αλλάξει. Σχεδόν το 70% πιστεύει ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν. Όμως, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αδιαφορήσει και να πει “είναι δική μας απόφαση”».


«Ανατρίχιασα όταν έγινα Ελληνίδα»

Η γνωστή συγγραφέας μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση και για τη στιγμή που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα, κάνοντάς την να νιώσει πλήρες μέλος της χώρας που τόσο αγάπησε και τίμησε με το έργο της.

«Όταν ήρθα για την απονομή της υπηκοότητας, ανατρίχιασα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τη στιγμή αυτή με τις πιο καθοριστικές της ζωής της.

«Πονούσα πολύ όταν ήρθαν τα παιδιά μου, αλλά η απονομή της ελληνικής υπηκοότητας ήταν μια υπέροχη ημέρα. Ήταν περίεργες στιγμές, καθώς ήταν η εποχή του Brexit. Σκεφτόμουν ότι ίσως να μην μπορούσα να ταξιδέψω ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή απέκτησα ξανά το δικαίωμα να έρθω».


Η Βικτόρια Χίσλοπ συνεχίζει να αποτελεί φωνή υποστήριξης και αγάπης για την Ελλάδα, ενώ δεν διστάζει να αναμετρηθεί ανοιχτά με τα κακώς κείμενα στην ίδια της τη χώρα, υπερασπιζόμενη με σθένος το αυτονόητο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών εκεί όπου ανήκουν: στην Ακρόπολη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.