Η Ρωσία πέτυχε να μην γίνει πραγματικότητα η επιθυμία των Αμερικανών για …επέμβαση στη Συρία, η Κίνα ως Πόντιος Πιλάτος επέλεξε την αποχή στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Τερέζα Μέι αναρωτιέται γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν δεν την κάλεσαν στον γάμο τους
Εγινε αυτό που όλοι περίμεναν… Η Ρωσία άσκησε πριν από λίγο βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.
Ολα πάντως είχαν φανεί από το πρωί… Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε μια «σημαντική απόφαση» χωρίς να αποκλείει στρατιωτική παρέμβαση, και η Μόσχα προειδοποίησε για «σημαντικές επιπτώσεις» ενός ενδεχόμενου αμερικανικού χτυπήματος. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει δε τα πνεύματα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντανόφ δήλωσε ότι δεν διακρίνει τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για να υπάρξει αντίδραση από γαλλικής πλευράς θα πρέπει να κατατεθούν αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση. Και μετά πήρε σειρά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που όμως είχε και τη δική της στεναχώρια καθότι έμαθε ότι δεν πήρε πρόσκληση για τον βασιλικό γάμο του Χάρι με την Μέγκαν τον προσεχή Μάιο (!!!)
Από την πλευρά της η Μόσχα διέψευσε ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά στην Ντούμα με περίπου 60 νεκρούς και 1.000 τραυματίες. Και μένει να δούμε μετά το βέτο εάν οι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) θα μεταβούν στη Συρία για επιτόπιο έλεγχο. Κάτι που έχει ζητήσει πάντως και το συριακό καθεστώς.
Ισως το Ισραήλ να κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ταϊφούρ
Αναπάντητο παραμένει την ίδια στιγμή το ερώτημα ποια χώρα κρύβεται πίσω από την αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταϊφούρ (T4), στην επαρχία του Χαλεπίου μια ημέρα αργότερα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. Ήταν απλά σύμπτωση ότι η επιδρομή έγινε μια μόλις μέρα μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά ή μήπως επρόκειτο για την αντίδραση, για την οποία είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα Τραμπ και Μακρόν;
Όσον αφορά τώρα την επίθεση στη Ντούμα, είναι γεγονός ότι οι δυνάμεις του Ασάντ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια νίκη επί των ανταρτών και οι διαπραγματεύσεις για την υποχώρηση των τελευταίων λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Μια επίθεση με χημικά δεν θα συνέφερε, συνεπώς, τον Σύρο πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά όμως ο εμφύλιος στη Συρία εισήλθε τους τελευταίους μήνες σε μια νέα φάση. Η Μπέντε Σέλερ, επικεφαλής του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Βηρυτό, εκτιμά ότι «η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη, μιας και το τελευταίο διάστημα εμπλέκονται στον πόλεμο ολοένα και περισσότεροι περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ». Υπό αυτές τις συνθήκες το καθεστώς Ασάντ ενδέχεται να ήθελε να πιέσει με μια επίθεση χημικών τους αντάρτες να επιταχύνουν την υποχώρησή τους. Στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα είχε έτσι στο ενεργητικό του περισσότερες στρατιωτικές νίκες και κατά συνέπεια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.
Παράλληλα δεν αποκλείεται η αεροπορική επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταϊφούρ να φέρει την υπογραφή του Ισραήλ. Κι αυτό επειδή ήδη μέχρι σήμερα η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση λόγο της ολοένα και ισχυρότερης παρουσίας του Ιράν, αλλά και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη γειτονική Συρία.
Πηγή: dpa, Reuters, DW