Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒέτο των Ρώσων, αποχή της Κίνας και χωρίς απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας...

Βέτο των Ρώσων, αποχή της Κίνας και χωρίς απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

|

Η Ρωσία πέτυχε να μην γίνει πραγματικότητα η επιθυμία των Αμερικανών για …επέμβαση στη Συρία, η Κίνα ως Πόντιος Πιλάτος επέλεξε την αποχή στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Τερέζα Μέι αναρωτιέται γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν δεν την κάλεσαν στον γάμο τους 

Εγινε αυτό που όλοι περίμεναν… Η Ρωσία άσκησε πριν από λίγο βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Ολα πάντως είχαν φανεί από το πρωί… Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε μια «σημαντική απόφαση» χωρίς να αποκλείει στρατιωτική παρέμβαση, και η Μόσχα προειδοποίησε για «σημαντικές επιπτώσεις» ενός ενδεχόμενου αμερικανικού χτυπήματος. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει δε τα πνεύματα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντανόφ δήλωσε ότι δεν διακρίνει τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για να υπάρξει αντίδραση από γαλλικής πλευράς θα πρέπει να κατατεθούν αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση. Και μετά πήρε σειρά η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που όμως είχε και τη δική της στεναχώρια καθότι έμαθε ότι δεν πήρε πρόσκληση για τον βασιλικό γάμο του Χάρι με την Μέγκαν τον προσεχή Μάιο (!!!) 

Από την πλευρά της η Μόσχα διέψευσε ότι το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά στην Ντούμα με περίπου 60 νεκρούς και 1.000 τραυματίες. Και μένει να δούμε μετά το βέτο εάν οι ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) θα μεταβούν στη Συρία για επιτόπιο έλεγχο. Κάτι που έχει ζητήσει πάντως και το  συριακό καθεστώς.

Ισως το Ισραήλ να κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ταϊφούρ

Αναπάντητο παραμένει την ίδια στιγμή το ερώτημα ποια χώρα κρύβεται πίσω από την αεροπορική επιδρομή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταϊφούρ (T4), στην επαρχία του Χαλεπίου μια ημέρα αργότερα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. Ήταν απλά σύμπτωση ότι η επιδρομή έγινε μια μόλις μέρα μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά ή μήπως επρόκειτο για την αντίδραση, για την οποία είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα Τραμπ και Μακρόν;

Όσον αφορά τώρα την επίθεση στη Ντούμα, είναι γεγονός ότι οι δυνάμεις του Ασάντ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από μια νίκη επί των ανταρτών και οι διαπραγματεύσεις για την υποχώρηση των τελευταίων λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Μια επίθεση με χημικά δεν θα συνέφερε, συνεπώς, τον Σύρο πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά όμως ο εμφύλιος στη Συρία εισήλθε τους τελευταίους μήνες σε μια νέα φάση. Η Μπέντε Σέλερ, επικεφαλής του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Βηρυτό, εκτιμά ότι «η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη, μιας και το τελευταίο διάστημα εμπλέκονται στον πόλεμο ολοένα και περισσότεροι περιφερειακοί παίκτες, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ». Υπό αυτές τις συνθήκες το καθεστώς Ασάντ ενδέχεται να ήθελε να πιέσει με μια επίθεση χημικών τους αντάρτες να επιταχύνουν την υποχώρησή τους. Στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα είχε έτσι στο ενεργητικό του περισσότερες στρατιωτικές νίκες και κατά συνέπεια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.

Παράλληλα δεν αποκλείεται η αεροπορική επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταϊφούρ να φέρει την υπογραφή του Ισραήλ. Κι αυτό επειδή ήδη μέχρι σήμερα η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση λόγο της ολοένα και ισχυρότερης παρουσίας του Ιράν, αλλά και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη γειτονική Συρία.

Πηγή: dpa, Reuters, DW


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group