Η Βενετία εφαρμόζει ξανά –για δεύτερη συνεχή χρονιά– τον πολυσυζητημένο «φόρο ημερήσιας επίσκεψης», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διαχειριστεί την ακραία πίεση από τον μαζικό τουρισμό.
Οι επισκέπτες που δεν διανυκτερεύουν στην πόλη, γνωστοί ως day-trippers, θα πληρώνουν 5 ευρώ εφόσον προεγγράφονται τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα, ενώ το κόστος διπλασιάζεται (στα 10 ευρώ) για όσους αποφασίζουν τελευταία στιγμή.
Ο έλεγχος γίνεται μέσω QR κωδικών, οι οποίοι σκανάρονται στα βασικά σημεία εισόδου της πόλης, όπως στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το μέτρο δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Την περασμένη χρονιά, περίπου 450.000 ημερήσιοι επισκέπτες πλήρωσαν τον φόρο, αποφέροντας 2,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πόλης. Το πρόβλημα; Το ίδιο το σύστημα κόστισε 2,7 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστεί, αφήνοντας αρνητικό ισοζύγιο. Για το 2025, οι τοπικές αρχές προβλέπουν χαμηλότερα έσοδα, μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν κυρίως για αποκομιδή απορριμμάτων και άλλες βασικές υπηρεσίες.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο φόρος δεν λειτούργησε αποτρεπτικά. Στις πρώτες 11 ημέρες εφαρμογής του μέτρου, η Βενετία δέχτηκε κατά μέσο όρο 75.000 επισκέπτες την ημέρα – περίπου 10.000 περισσότερους σε σύγκριση με τις πιο δημοφιλείς εορταστικές περιόδους του 2023.
Φέτος, το μέτρο επεκτείνεται σε 54 ημέρες (κυρίως σαββατοκύριακα και αργίες από τις 18 Απριλίου έως τις 27 Ιουλίου), ενώ πέρυσι ίσχυε μόνο για 29. Η επέκταση αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο του overtourism, το οποίο έχει οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων, όπως συμφόρηση στους δρόμους, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στεγαστική κρίση λόγω της εξάπλωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Η Βενετία μετρά ετησίως 25-30 εκατομμύρια επισκέπτες – αριθμός που αντιστοιχεί σε 21 τουρίστες για κάθε έναν μόνιμο κάτοικο. Οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι τοπικές αρχές καλούνται να αναζητήσουν πιο βιώσιμες λύσεις, καθώς τα σημερινά μέτρα μοιάζουν περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά.
Έκκληση για υπεύθυνο τουρισμό
Οι ειδικοί παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις ημερήσιες εκδρομές, να επισκέπτονται τη Βενετία σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και να προτιμούν διαμονή σε τοπικά καταλύματα αντί για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στηρίζοντας έτσι άμεσα την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας στην προστασία του πολιτιστικού πλούτου της πόλης.