Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒατικανό: Το τελευταίο "αντίο", πέρασε στην ιστορία ο Πάπας Φραγκίσκος

Βατικανό: Το τελευταίο “αντίο”, πέρασε στην ιστορία ο Πάπας Φραγκίσκος

|

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, που πλέον ετάφη στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε να ξεκουραστεί για πάντα, σπάζοντας ένα ακόμη πρωτόκολλο, που θέλει την ταφή των ταγών της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος λατινοαμερικανός ποντίφικας, είχε ζητήσει λιγότερες τιμές στην κηδεία του, απλούστερες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κόσμος του επιφύλαξε αποχαιρετισμό αντάξιο της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ ακόμη περισσότεροι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμά του. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον τελευταίο αποχαιρετισμό με τον προσήκοντα σεβασμό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των φυλακισμένων, πέρασε στην Ιστορία. Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει νέα σελίδα. Σύντομα θα φανεί αν ο νέος ποντίφικας που θα αναδειχθεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα βαδίσει στα χνάρια του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κοσμικό όνομα του Φραγκίσκου) ή θα στρίψει σε άλλες ρότες το τιμόνι της εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.

Ποιοι βρέθηκαν στην ακολουθία 

Το «παρών» στο Βατικανό έδωσαν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, οι Ντόναλντ Τραμπ, Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόντες επίσης ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό ενώ η πομπή, μεταφέρει το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός πιστών, που θέλει να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον «πάπα των φτωχών». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Βατικανό, στην κηδεία του ποντίφικα παρευρέθηκαν περισσότεροι από 250.000 πιστοί.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, η νεκρική πομπή διένυσε μία απόσταση 6 χιλιομέτρων στους δρόμους της Ρώμης, φθάνοντας στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, που θα αποτελέσει την «τελευταία κατοικία» του ποντίφικα, κατόπιν δικής του επιθυμίας.

«Ο πάπας Φραγκίσκος στάθηκε πάντα στο πλευρό των ασθενέστερων»

Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.

Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Οι πιστοί χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν, ιδίως, κατά τις αναφορές του καρδινάλιου Ρε, στην ανθρωπιά, στην απλότητα, στην ουσιαστική προσφορά του Φραγκίσκου ως Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

«Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον πάπα», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή.

«Το έργο του άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος, παρά τα προβλήματα υγείας του», πρόσθεσε ο καρδινάλιος.

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου εψάλη το Χριστός Ανέστη

Το Χριστός Ανέστη εψάλη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου. Φέτος, το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα. Μετά ακολούθησε η λειτουργία εις κεκοιμημένους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Όταν η ανακύκλωση γίνεται παιχνίδι. Η Κορησσία υποδέχθηκε το «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης»

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι.

Η Μύκονος… πετάει στην Α1 με τον Πελεκάνο στο τιμόνι (!!!)

Η ομάδα μπάσκετ της Μυκόνου γράφει ιστορία, προσλαμβάνει τον Μιχάλη Πελεκάνο ως προπονητή και υπόσχεται… απογειωτικές πτήσεις και νέες πτήσεις από το λιμάνι.

Εκπαίδευση χωρίς σύνορα: Η Πλαίσιο και η +πλεύση φέρνουν ελπίδα στα σχολεία των ακριτικών νησιών (video)

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα εθελοντών «Πλάι σου» στηρίζει με υλικά, τεχνολογία και δράσεις δημιουργικότητας τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των νησιών του Αιγαίου.

Αναφορά στη Βουλή από την Κατερίνα Μονογυιού για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μήλου

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου

Μάρκος Καφούρος: Αναγκαία η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

Παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας

Καθολική Αρχιεπισκοπή: Τέσσερα χρόνια ποιμαντορίας, επέτειος Αρχιερατικής Χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Εξώμβουργο της Τήνου την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη χειροτονία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Πρίντεζη.

Η χρυσή ντομάτα της Σαντορίνης: Από τη γη του ηφαιστείου στο μουσείο των αναμνήσεων

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», η ιστορία της σαντορινιάς ντομάτας και των ανθρώπων της αναβιώνει μέσα από βιώματα, μηχανές και αρώματα μιας εποχής που σημάδεψε το νησί

12η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα: Η παράδοση, η γεύση και η μουσική ξανασμίγουν στο Αιγαίο

Στις 27 και 28 Ιουνίου 2025 το νησί της Σχοινούσας γιορτάζει το τοπικό του προϊόν με ένα διήμερο γεμάτο γεύσεις, μουσική και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία.

Νάξος – Tooth Care: Φροντίδα με χαμόγελο για τους μικρούς μας φίλους

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον παιδοδοντίατρο Κωνσταντίνο Κατσάνο για τη σημασία της πρόληψης, της σωστής φροντίδας και της σύγχρονης προσέγγισης στην παιδική οδοντιατρική φροντίδα, από την καρδιά της Νάξου.

Ελλάδα – Στοίχημα: Ντέρμπι στη Λειβαδιά με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας.. Λεβαδειακός - Βόλος: «Ταμείο» με combo διπλασιασμού!

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της