Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήUnesco - 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

Unesco – 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

|

Καφές. Μπορεί για εμάς τους Ελληνες να έχει το όνομα “ελληνικός” αλλά κακά τα ψέματα είναι ένα προϊόν που έρχεται από την γειτονική Τουρκία και είναι απλά υπέροχος.  Είναι μία από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσει κανείς στην Τουρκία, ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό του άρωμα και στην εξίσου μοναδική διαδικασία παρασκευής του.

Ωστόσο, λόγω της βαθιάς επίδρασης που έχει ασκήσει στον τουρκικό τρόπο ζωής, ο καφές στον τόπο αυτό δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά και ένα σύμβολο φιλοξενίας και φιλίας που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά χαρίζοντας στις συζητήσεις μεγαλύτερο βάθος.

Όπως λέει και η παροιμία, «Ένα φλιτζάνι καφέ που πίνουμε μαζί παραμένει στην καρδιά μας για σαράντα χρόνια». Κατά συνέπεια, η UNESCO πρόσθεσε τον τουρκικό καφέ στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013. Από τότε, η 5η Δεκεμβρίου έχει αναδειχθεί σε «Παγκόσμια Ημέρα  του Τουρκικού Καφέ».

Άφιξη στην Τουρκία  

Ο καφές έφτασε για πρώτη φορά στο παλάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην Κωνσταντινούπολη μέσω της Υεμένης στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αρχιμάγειρες στην κουζίνα του παλατιού ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την παρασκευή του και ο τουρκικός καφές πήρε το όνομά του από αυτή τη μέθοδο παρασκευής που επινόησαν οι Τούρκοι. Αφού αποτέλεσε εξέχον ρόφημα στο παλάτι, ο τουρκικός καφές έφτασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Τον 16ο αιώνα άρχισαν να ανοίγουν δημόσια καφενεία όπου οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνταν πίνοντας καφέ. Καθώς η Κωνσταντινούπολη ήταν κοσμοπολίτικο και εμπορικό κέντρο, ο καφές διέσχισε και πάλι τα σύνορα τα επόμενα χρόνια. Ενώ οι έμποροι άρχισαν να πωλούν κόκκους καφέ σε μακρινές χώρες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι εισήγαγαν την κουλτούρα του καφέ στις χώρες τους.

Μια παράδοση εγγεγραμμένη στην τουρκική κουλτούρα 

Ο τουρκικός καφές έγινε αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής κουλτούρας στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό που τον κάνει τόσο μοναδικό είναι η μέθοδος παρασκευής του, η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Για έναν νόστιμο τουρκικό καφέ, είναι απαραίτητος ο ψιλά αλεσμένος (λεπτόκοκκος) καφές. Στη συνέχεια, ο καφές παρασκευάζεται σε ένα δοχείο με μακρύ χερούλι και χείλος έκχυσης, που ονομάζεται τσεσβέ (cezve), και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια. Όσον αφορά τη ζάχαρη στον καφέ, μπορεί κανείς να τον προτιμήσει σκέτο, με ολίγη (ζάχαρη), ελαφρά γλυκό ή γλυκό.

Ο τουρκικός καφές συνοδεύεται παραδοσιακά από ένα ποτήρι νερό και κάποιο τουρκικό γλύκισμα. Το νερό βοηθά αυτούς που τον απολαμβάνουν να καθαρίσουν τον ουρανίσκο τους και να γευτούν τη γεύση του καφέ στο έπακρο. Ο καφές είναι τόσο απαραίτητος στην τουρκική κουλτούρα που ακόμη και το καχβαλτί (kahvaltı), η τουρκική λέξη για το πρωινό, σημαίνει κυριολεκτικά το γεύμα πριν από τον καφέ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να απολαύσει κανείς τον καφέ στην Τουρκία. Καθώς καταναλώνεται μετά από κάθε γεύμα ως χωνευτικό, συνοδεύει συζητήσεις με φίλους ή επισκέψεις στο σπίτι.

Ένα διασκεδαστικό τουρκικό χόμπι που συνδέεται με τον τουρκικό καφέ κατά τη διάρκεια αυτών των ειλικρινών συζητήσεων είναι η μαντεία. Οι Τούρκοι γυρίζουν τα φλιτζάνια του καφέ τους ανάποδα για να πουν τη μοίρα τους διαβάζοντας τα σχήματα που αφήνει ο καφές στον πάτο του φλιτζανιού, όταν έχουν ελεύθερο χρόνο. Το σερβίρισμα του τουρκικού καφέ αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι σε ειδικές περιστάσεις, από θρησκευτικές γιορτές μέχρι αρραβώνες.

Ποικιλίες τουρκικού καφέ για γευσιγνώστες

Αν και ο κλασικός τουρκικός καφές καταναλώνεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται με μαστίχα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου υπάρχουν άφθονα μαστιχόδεντρα.

Ο καφές μενένγκιτς (menengiç), χωρίς καφεΐνη και με πιο φρουτώδη γεύση, αποτελεί τοπικό προϊόν του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) και παρασκευάζεται από κόκκους του δέντρου Pistacia terebinthus, ενδημικό είδος στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ομοίως, ο καφές μίρα (mırra) προτιμάται στις νοτιοανατολικές πόλεις Μαρντίν (Mardin) και Σανλιούρφα (Şanlıurfa). Ο mırra είναι ένας από τους πιο δυνατούς καφέδες στον κόσμο και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια χωρίς λαβές. Για όσους προτιμούν πιο ελαφρύ καφέ, ο κοπανισμένος σε πέτρινα γουδιά καφές ντιμπέκ (dibek) μπορεί να είναι ιδανικός. Οι τύποι τουρκικού καφέ διαφέρουν επίσης ανάλογα με τις μεθόδους παρασκευής του, όπως σε θερμαινόμενη άμμο, κάρβουνα ή στάχτη. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Χριστουγεννιάτικο Πάρκο: Απόψε έχει “Μία αγκαλιά Τραγούδια”

“Μια αγκαλιά τραγούδια” την Πέμπτη 19/12 στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ

Δήμος Ιητών: Ενημέρωση για τηλεφωνικές απάτες

Δήμος Ιητών: “Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες!”

“Σπίτι Μου ΙΙ”: Πως θα μπορέσουν 20.000 δικαιούχοι να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα

Πώς θα «ξεκλειδώσει» το «Σπίτι μου ΙΙ» – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Social Media: Ερχεται τριπλή φραγή για τη χρήση από παιδιά

Στις 30 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του κυβερνητικού πλαισίου που στόχο έχει τη μείωση των κινδύνων από τα social media.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος: “Η οδός και η Πατρίδα”

Αρθρο του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου -Ηγουμένου Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου- ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Συνεδριάζει σήμερα (18/12) με πέντε θέματα

Συνεδριάζει σήμερα (18/12) το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Σαντορίνη: Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή του νέου λιμανιού

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή του νέου λιμανιού στη Σαντορίνη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Καταβάλλεται το υπόλοιπο του 2023, τι ζητούν οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ)

Την ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου ζητούν οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ)

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Πέθανε – με καταγωγή από τη Νάξο – ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός

Πέθανε ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός - Είχε καταγωγή από τις Βουρβουριές (Τραγαία) της Νάξου - Αύριο η εξόδιος ακολουθία στα Τρίκαλα

Cyclades Stories – Β. Ραπτάκης: “Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου” (video)

Cyclades Stories: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή των Κυκλάδων – Β. Ραπτάκης: «Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου» (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ραπόρτο: Από τον καφενέ του λιμανιού έως το Δικαστικό Μέγαρο και τις εργασίες επέκτασης του Νοσοκομείου

Ο Γιάννης Βλάχακης και το "Ραπόρτο" επιστρέφει.. Τι λέει για τα έργα στη χερσαία ζώνη έως το Δικαστικό Μέγαρο που ...χάνεται

Super Market: Ποιος θέλει να αγοράσει τον “Κρητικό”;

Deal «βόμβα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο αγοράζουν ξένοι - Οι υπόλοιπες κινήσεις που έρχονται στο προσκήνιο

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο