Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήUnesco - 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

Unesco – 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

|

Καφές. Μπορεί για εμάς τους Ελληνες να έχει το όνομα “ελληνικός” αλλά κακά τα ψέματα είναι ένα προϊόν που έρχεται από την γειτονική Τουρκία και είναι απλά υπέροχος.  Είναι μία από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσει κανείς στην Τουρκία, ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό του άρωμα και στην εξίσου μοναδική διαδικασία παρασκευής του.

Ωστόσο, λόγω της βαθιάς επίδρασης που έχει ασκήσει στον τουρκικό τρόπο ζωής, ο καφές στον τόπο αυτό δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά και ένα σύμβολο φιλοξενίας και φιλίας που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά χαρίζοντας στις συζητήσεις μεγαλύτερο βάθος.

Όπως λέει και η παροιμία, «Ένα φλιτζάνι καφέ που πίνουμε μαζί παραμένει στην καρδιά μας για σαράντα χρόνια». Κατά συνέπεια, η UNESCO πρόσθεσε τον τουρκικό καφέ στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013. Από τότε, η 5η Δεκεμβρίου έχει αναδειχθεί σε «Παγκόσμια Ημέρα  του Τουρκικού Καφέ».

Άφιξη στην Τουρκία  

Ο καφές έφτασε για πρώτη φορά στο παλάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην Κωνσταντινούπολη μέσω της Υεμένης στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αρχιμάγειρες στην κουζίνα του παλατιού ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την παρασκευή του και ο τουρκικός καφές πήρε το όνομά του από αυτή τη μέθοδο παρασκευής που επινόησαν οι Τούρκοι. Αφού αποτέλεσε εξέχον ρόφημα στο παλάτι, ο τουρκικός καφές έφτασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Τον 16ο αιώνα άρχισαν να ανοίγουν δημόσια καφενεία όπου οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνταν πίνοντας καφέ. Καθώς η Κωνσταντινούπολη ήταν κοσμοπολίτικο και εμπορικό κέντρο, ο καφές διέσχισε και πάλι τα σύνορα τα επόμενα χρόνια. Ενώ οι έμποροι άρχισαν να πωλούν κόκκους καφέ σε μακρινές χώρες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι εισήγαγαν την κουλτούρα του καφέ στις χώρες τους.

Μια παράδοση εγγεγραμμένη στην τουρκική κουλτούρα 

Ο τουρκικός καφές έγινε αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής κουλτούρας στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό που τον κάνει τόσο μοναδικό είναι η μέθοδος παρασκευής του, η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Για έναν νόστιμο τουρκικό καφέ, είναι απαραίτητος ο ψιλά αλεσμένος (λεπτόκοκκος) καφές. Στη συνέχεια, ο καφές παρασκευάζεται σε ένα δοχείο με μακρύ χερούλι και χείλος έκχυσης, που ονομάζεται τσεσβέ (cezve), και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια. Όσον αφορά τη ζάχαρη στον καφέ, μπορεί κανείς να τον προτιμήσει σκέτο, με ολίγη (ζάχαρη), ελαφρά γλυκό ή γλυκό.

Ο τουρκικός καφές συνοδεύεται παραδοσιακά από ένα ποτήρι νερό και κάποιο τουρκικό γλύκισμα. Το νερό βοηθά αυτούς που τον απολαμβάνουν να καθαρίσουν τον ουρανίσκο τους και να γευτούν τη γεύση του καφέ στο έπακρο. Ο καφές είναι τόσο απαραίτητος στην τουρκική κουλτούρα που ακόμη και το καχβαλτί (kahvaltı), η τουρκική λέξη για το πρωινό, σημαίνει κυριολεκτικά το γεύμα πριν από τον καφέ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να απολαύσει κανείς τον καφέ στην Τουρκία. Καθώς καταναλώνεται μετά από κάθε γεύμα ως χωνευτικό, συνοδεύει συζητήσεις με φίλους ή επισκέψεις στο σπίτι.

Ένα διασκεδαστικό τουρκικό χόμπι που συνδέεται με τον τουρκικό καφέ κατά τη διάρκεια αυτών των ειλικρινών συζητήσεων είναι η μαντεία. Οι Τούρκοι γυρίζουν τα φλιτζάνια του καφέ τους ανάποδα για να πουν τη μοίρα τους διαβάζοντας τα σχήματα που αφήνει ο καφές στον πάτο του φλιτζανιού, όταν έχουν ελεύθερο χρόνο. Το σερβίρισμα του τουρκικού καφέ αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι σε ειδικές περιστάσεις, από θρησκευτικές γιορτές μέχρι αρραβώνες.

Ποικιλίες τουρκικού καφέ για γευσιγνώστες

Αν και ο κλασικός τουρκικός καφές καταναλώνεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται με μαστίχα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου υπάρχουν άφθονα μαστιχόδεντρα.

Ο καφές μενένγκιτς (menengiç), χωρίς καφεΐνη και με πιο φρουτώδη γεύση, αποτελεί τοπικό προϊόν του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) και παρασκευάζεται από κόκκους του δέντρου Pistacia terebinthus, ενδημικό είδος στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ομοίως, ο καφές μίρα (mırra) προτιμάται στις νοτιοανατολικές πόλεις Μαρντίν (Mardin) και Σανλιούρφα (Şanlıurfa). Ο mırra είναι ένας από τους πιο δυνατούς καφέδες στον κόσμο και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια χωρίς λαβές. Για όσους προτιμούν πιο ελαφρύ καφέ, ο κοπανισμένος σε πέτρινα γουδιά καφές ντιμπέκ (dibek) μπορεί να είναι ιδανικός. Οι τύποι τουρκικού καφέ διαφέρουν επίσης ανάλογα με τις μεθόδους παρασκευής του, όπως σε θερμαινόμενη άμμο, κάρβουνα ή στάχτη. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.