Ο κακός καιρός δεν επέτρεψε στο ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» να κινηθεί όπως ήθελε (.σ.σ έρχεται σε Ανδρο – Τήνο τις επόμενες ημέρες) αλλά οι Τούρκοι επιμένουν στις προκλήσεις: και εικονικές αερομαχίες αλλά και δήλωση περί 11 νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο που οφείλουν να είναι αποστρατικοποιημένα (και μάλιστα η αναφορά με τουρκικά ονόματα)
Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή… Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος “Τσεσμέ” είναι στο Αιγαίο, έχει δεσμεύσει δύο περιοχές στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο χωρίς αναφορά του πότε θα τελειώσει τις έρευνες του αλλά έχει ως …αντίπαλο τον καιρό. Αποτέλεσμα, η πρώτη ημέρα του ταξιδιού του στο Αιγαίο να μην είναι και τόσο καλή. Κι αυτό γιατί δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε πόντιση καλωδίου. Αυτές τις ώρες το ωκεανογραφικό σκάφος «Σωσμέ» κινείται στη περιοχή βορειοανατολικά της Άνδρου, μετά την έξοδό του από τη Σμύρνη και με βάση την έκδοση της σχετικής NAVTEX (181/17).
Ο πολύ κακός καιρός στο κεντρικό Αιγαίο και η ανοιχτή θάλασσα δεν καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για ουσιαστική δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ», το οποίο για τις περισσότερες ώρες από την έξοδό του στο Αιγαίο παραμένει ασυνόδευτο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η έξοδος του “Τσεσμέ” είναι ουσιαστικά η 3η πράξη στις προκλήσεις της γειτονικής χώρος μετά την τεχνητή ένταση στα Ίμια, αλλά και την παρουσία των τριών ακταιωρών στην νησίδα Παναγιά, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών την περασμένη Τετάρτη. Η κατάσταση στην Παναγιά έχει αναθερμανθεί από την τουρκική πλευρά τον τελευταίο έναν χρόνο, έπειτα από μια αρκετά σημαντική χρονική περίοδο επιχειρησιακής άπνοιας, σε μια περιοχή όπου η απόσταση ανάμεσα στο νησί και στην Τουρκία είναι ακόμη μικρότερη από εκείνη που υπάρχει στην περιοχή των Ιμίων.
Παράλληλα, αν και οι Τούρκοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα αυτή τη περίοδο στα βόρεια σύνορά τους λόγω των εξελίξεων στην Συρία, οι εικονικές μονομαχίες – έστω κι εάν είναι μειωμένες – είναι σε σταθερή βάση… Κι έτσι ένταση σημειώθηκε χθες και στον εναέριο χώρο, όταν στις 14.15 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία βορειοδυτικά της Λέσβου, με δύο ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο για να τα αναχαιτίσουν.
Και το κερασάκι στην τούρτα; Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον Alpha, αμφισβητεί εκτός από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποια νησιά αναφέροντας πως αυτά «εμπίπτουν σε πολιτικές και νομικές διαφωνίες». Η πλευρά των Τούρκων με επίσημο έγγραφο ζητούν να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις σε 11 νησιά καθώς όπως επισημαίνουν «είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες». Και προχωρούν ένα βήμα παρακάτω καθώς αυτά τα 11 νησιά τα αναφέρουν με τουρκικά ονόματα.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατική»