Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤο "Τσεσμέ" στις Κυκλάδες και τα 11 νησιά χωρίς ...στρατό

Το “Τσεσμέ” στις Κυκλάδες και τα 11 νησιά χωρίς …στρατό

|

Ο κακός καιρός δεν επέτρεψε στο ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» να κινηθεί όπως ήθελε (.σ.σ έρχεται σε Ανδρο – Τήνο τις επόμενες ημέρες) αλλά οι Τούρκοι επιμένουν στις προκλήσεις: και εικονικές αερομαχίες αλλά και δήλωση περί 11 νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο που οφείλουν να είναι αποστρατικοποιημένα (και μάλιστα η αναφορά με τουρκικά ονόματα) 

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή… Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος “Τσεσμέ” είναι στο Αιγαίο, έχει δεσμεύσει δύο περιοχές στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο χωρίς αναφορά του πότε θα τελειώσει τις έρευνες του αλλά έχει ως …αντίπαλο τον καιρό. Αποτέλεσμα, η πρώτη ημέρα του ταξιδιού του στο Αιγαίο να μην είναι και τόσο καλή. Κι αυτό γιατί δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε πόντιση καλωδίου. Αυτές τις ώρες το ωκεανογραφικό σκάφος «Σωσμέ» κινείται στη περιοχή βορειοανατολικά της Άνδρου, μετά την έξοδό του από τη Σμύρνη και με βάση την έκδοση της σχετικής NAVTEX (181/17).

Ο πολύ κακός καιρός στο κεντρικό Αιγαίο και η ανοιχτή θάλασσα δεν καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για ουσιαστική δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ», το οποίο για τις περισσότερες ώρες από την έξοδό του στο Αιγαίο παραμένει ασυνόδευτο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η έξοδος του “Τσεσμέ” είναι ουσιαστικά η 3η πράξη στις προκλήσεις της γειτονικής χώρος μετά την τεχνητή ένταση στα Ίμια, αλλά και την παρουσία των τριών ακταιωρών στην νησίδα Παναγιά, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών την περασμένη Τετάρτη.  Η κατάσταση στην Παναγιά έχει αναθερμανθεί από την τουρκική πλευρά τον τελευταίο έναν χρόνο, έπειτα από μια αρκετά σημαντική χρονική περίοδο επιχειρησιακής άπνοιας, σε μια περιοχή όπου η απόσταση ανάμεσα στο νησί και στην Τουρκία είναι ακόμη μικρότερη από εκείνη που υπάρχει στην περιοχή των Ιμίων.

Παράλληλα, αν και οι Τούρκοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα αυτή τη περίοδο στα βόρεια σύνορά τους λόγω των εξελίξεων στην Συρία, οι εικονικές μονομαχίες – έστω κι εάν είναι μειωμένες – είναι σε σταθερή βάση… Κι έτσι ένταση σημειώθηκε χθες και στον εναέριο χώρο, όταν στις 14.15 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία βορειοδυτικά της Λέσβου, με δύο ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο για να τα αναχαιτίσουν.

Και το κερασάκι στην τούρτα; Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον Alpha, αμφισβητεί εκτός από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποια νησιά αναφέροντας πως αυτά «εμπίπτουν σε πολιτικές και νομικές διαφωνίες». Η πλευρά των Τούρκων με επίσημο έγγραφο ζητούν να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις σε 11 νησιά καθώς όπως επισημαίνουν «είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες». Και προχωρούν ένα βήμα παρακάτω καθώς αυτά τα 11 νησιά τα αναφέρουν με τουρκικά ονόματα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατική»
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.