Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤσεχία: Οκτώ εκατομμύρια τουρίστες «πνίγουν» τη Πράγα

Τσεχία: Οκτώ εκατομμύρια τουρίστες «πνίγουν» τη Πράγα

|

Η Πράγα … πνίγεται  Το σκηνικό Ντίσνεϊλαντ που έχει δημιουργηθεί στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας προσελκύει καθημερινά όλο και περισσότερους επισκέπτες – Τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να μειωθεί ο υπερτουρισμός 

Με τους Τσέχους να ετοιμάζονται για την επέτειο των 30 ετών από τη Βελούδινη Επανάσταση που έδωσε τέλος στον κομμουνισμό – φέροντας μαζί μια ώθηση στον τουρισμό και σημαντικά οικονομικά οφέλη –  δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της πόλης που βλέπουν με καλό μάτι αυτή την αλλαγή.

Το διαμέρισμα του Πάβελ Κάτσιρεκ με θέα στην υπέροχη πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται ένα υπέροχο σπίτι, αλλά οι ορδές των τουριστών και οι γεμάτοι κόσμο δρόμοι κάθε άλλο παρά ονειρεμένο το κάνουν. «Ο κόσμος έχει φύγει, άρα μαζί με αυτούς έχουν φύγει υπηρεσίες, καταστήματα και φθηνά εστιατόρια», δήλωσε ο 72χρονος Κάτσιρεκ, παραγωγός ντοκιμαντέρ. «Τα μνημεία είναι εκεί, οι πύργοι, το γοτθικό και το μπαρόκ – στέκονται εκεί. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σκηνικό Ντίσνεϊλαντ».

Σχεδόν 8 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα πέρυσι, γεγονός που την καθιστά μια από τις πόλεις με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη και που ασκεί πιέσεις στις τοπικές αρχές που καλύπτουν τις ανάγκες του 1,3 εκατ. κατοίκων.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη προσιτής οικονομικά στέγασης, καθώς πολλά διαμερίσματα μετατρέπονται σε γραφεία ή βραχυπρόθεσμα καταλύματα. Η Airbnb είχε πέρυσι καταχωρισμένα σχεδόν 12.000 ακίνητα στην Πράγα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ανάπτυξης της πόλης IPR.

Οι τουρίστες συρρέουν πλέον στα ιστορικά δρομάκια και, καθώς η μπύρα είναι φθηνή, διασκεδάζουν μέχρι αργά στους δρόμους.


Τον χειμώνα, κάτοικοι και επισκέπτες αψηφούν το κρύο και απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη χιονισμένη Γέφυρα του Καρόλου

«Οι αριθμοί των τουριστών είναι σίγουρα μεγαλύτεροι απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει η Πράγα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζντένεκ Χριμπ στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Πράγα προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. «Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της Ντίσνεϊλαντ που δημιουργείται εδώ».

Τότε και τώρα

Όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1989, η Πράγα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι, με ατμοσφαιρική ρύπανση και χωρίς υπηρεσίες. Το γεγονός ότι για χρόνια δαπανούνταν πολύ λίγα χρήματα είχε ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι σε άσχημη κατάσταση.

Έκτοτε εισέρρευσαν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και τουριστικών δαπανών, μεταμορφώνοντας την Πράγα στην πιο πλούσια περιοχή στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 187% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

_14

Το νησάκι Strelecky Ostrov είναι ένα ρομαντικό και ήσυχο καταφύγιο στο κέντρο της πόλης

Τώρα οι βασικές τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως αυτές γύρω από το κάστρο και τη Γέφυρα του Καρόλου, είναι γεμάτες με καταστήματα με σουβενίρ, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και κέντρα μασάζ. Η πόλη έχει κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως το να διορίσει έναν «δήμαρχο για την νύκτα» προκειμένου να περιορίσει την φασαρία που κάνουν όσοι διασκεδάζουν τα βράδια.

Οι αρχές έχουν επίσης κάνει έξωση σε κάποια ανταλλακτήρια συναλλάγματος που χρέωναν διψήφιες προμήθειες και σχεδιάζουν να τερματίσουν τα ενοικιαστήρια σε τουριστικά καταστήματα προς όφελος της παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους. Παράλληλα, απαγόρευσαν την λήψη φωτογραφιών επί πληρωμή με ανθρώπους που φορούν αστεία κοστούμια στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, αλλά και την κυκλοφορία οχημάτων που υποτίθεται ότι είναι αντίκες. Την επόμενη σεζόν θα απαγορευτούν και τα beer bikes – όπου οι τουρίστες κάνουν πετάλι πίνοντας μπύρα.

Παράλληλα έχει περάσει από τη Βουλή νόμος που θα επιτρέψει την αύξηση της χρέωσης για διανυκτέρευση στην Πράγα στα 2 ευρώ την νύκτα από το 0,8 ευρώ, αν και ο δήμαρχος Χριμπ υποστηρίζει ότι η ανώτατη τιμή θα πρέπει να είναι υψηλότερη στο κέντρο της πόλης.

Προς το παρόν, πάντως, πολλοί Τσέχοι αποφεύγουν το κέντρο της πόλης εκτός κι αν είναι να επισκεφθούν ένα από τα λίγα μέρη όπου μόνο οι ντόπιοι μπορούν να κάνουν κράτηση: την παραδοσιακή παμπ U Zlateho Tygra. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή