Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤσαβούσογλου "Έλα στα συγκαλά σου Καμμένε"

Τσαβούσογλου “Έλα στα συγκαλά σου Καμμένε”

|

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μετά την επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στον οποίο προτείνει να βάλει το μυαλό στο κεφάλι του – Τι γράφουν οι Αμερικανοί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά την υπόθεση των «8» στρατιωτικών 

Και οι κόντρες καλά … κρατούν. Η μάλλον η χθεσινή ημέρα μπορεί να λειτουργεί ως …ορεκτικό για ότι θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Τι έγινε χθες; Πολύ απλά σημειώθηκαν 138 υπερπτήσεις πάνω από νησιά (Ιμια και Καλόλιμνο) του Αιγαίου, ακούσαμε και απειλές μέχρι και για πόλεμο από βουλευτές και δη της Σμύρνης κι όλα αυτά μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και κορυφώθηκαν χθες μετά την ρίψη στεφάνου του κ. Καμμένου πάνω από τα Ίμια με αφορμή την επέτειο του θανάτου των τριών Ελλήνων αξιωματικών στην περιοχή κατά την κρίση του 1996.

Και σήμερα; με το καλημέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτεριών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθύνεται προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο λέγοντας πως είναι προκλητικός. Η τουρκική λοιπόν εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με τις οποίες: «O Καμμένος να μαζέψει τη λογική στο κεφάλι του» ( σ.σ. να λογικευτεί). «Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνέχεια. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογικό τρόπο για να μην υπάρχει ένταση με τους γείτονες μας. Όμως βρίσκουν ευκαιρία το θέμα του «Καρντάκ» (Ιμια) και αυξάνουν την ένταση. Να μην εκμεταλλεύονται όμως την λογική συμπεριφορά μας. Ξέρουμε να απαντάμε με τον απαραίτητο τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και η Ελλάδα να μην κάνει κατάχρηση των ενεργειών της τουρκικής πλευράς. Τέλος κάλεσε τον Π. Καμμένο να συμπεριφερθεί με ωριμότητα παίρνοντας ως παράδειγμα την τουρκική πλευρά.

Κι εάν αναρωτηθείτε τι είπε ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και …ερεθίστηκαν οι γείτονες; Πολύ απλά σημείωσε ότι «τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος και η μετάβαση όχι μόνο του υπουργού Άμυνας, αλλά οποιουδήποτε πολίτη εκεί είναι “βόλτα στο σπίτι του”».

Και στην Αμερική

Εκτενές άρθρο για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φιλοξένησαν χθες οι New York Times. «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στην διαμάχη τους για νησιά» είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου συσχετίζεται τόσο η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, όσο η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια, αλλά και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο. «Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα και φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών για το ζήτημα.

Οι προκλήσεις από την μεριά της Τουρκίας είναι απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν στην εφημερίδα ειδικοί, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, αναφέρεται πως ήδη η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα πως η απόφαση για τους «οκτώ» θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό.

Ο Σινάν Ουλγκέν, τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει πάντως πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά βέβαια ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό, παραδείγματος χάριν», λέει ο ίδιος.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute, όμως τονίζει: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των “οκτώ”, τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο».

Το άρθρο φιλοξενεί την θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση με την ένταση στο Αιγαίο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Γιάννης Βλασερός: Η Υγεία στα Νησιά σε Θερμοπληξία – Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ των Κυκλάδων

Με αφορμή τη μελέτη της ΠΟΕΔΗΝ, ο καρδιολόγος Γιάννης Βλασερός αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών στα νησιά και προτείνει λύσεις ουσίας.

Σχοινούσα: Τραυματισμός 48χρονου σε σκάφος – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάξου

Ο αλλοδαπός κυβερνήτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια χειρισμών – Άμεση κινητοποίηση Λιμενικού και μεταφορά με το «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ»

Επείγουσα διακομιδή 12μηνου βρέφους από τη Νάξο στη Σύρο

Με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσοκομειακή φροντίδα με το ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ»

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία» – Όταν η παράδοση συναντά το ηλιοβασίλεμα της Νάξου (video)

Με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση αναβίωσε για δεύτερη χρονιά η αυθεντική νησιώτικη εμπειρία – Μια γιορτή του χορού, της μουσικής και της κοινότητας. (video)

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης