Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μετά την επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στον οποίο προτείνει να βάλει το μυαλό στο κεφάλι του – Τι γράφουν οι Αμερικανοί για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά την υπόθεση των «8» στρατιωτικών
Και οι κόντρες καλά … κρατούν. Η μάλλον η χθεσινή ημέρα μπορεί να λειτουργεί ως …ορεκτικό για ότι θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Τι έγινε χθες; Πολύ απλά σημειώθηκαν 138 υπερπτήσεις πάνω από νησιά (Ιμια και Καλόλιμνο) του Αιγαίου, ακούσαμε και απειλές μέχρι και για πόλεμο από βουλευτές και δη της Σμύρνης κι όλα αυτά μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και κορυφώθηκαν χθες μετά την ρίψη στεφάνου του κ. Καμμένου πάνω από τα Ίμια με αφορμή την επέτειο του θανάτου των τριών Ελλήνων αξιωματικών στην περιοχή κατά την κρίση του 1996.
Και σήμερα; με το καλημέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτεριών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθύνεται προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο λέγοντας πως είναι προκλητικός. Η τουρκική λοιπόν εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με τις οποίες: «O Καμμένος να μαζέψει τη λογική στο κεφάλι του» ( σ.σ. να λογικευτεί). «Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνέχεια. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογικό τρόπο για να μην υπάρχει ένταση με τους γείτονες μας. Όμως βρίσκουν ευκαιρία το θέμα του «Καρντάκ» (Ιμια) και αυξάνουν την ένταση. Να μην εκμεταλλεύονται όμως την λογική συμπεριφορά μας. Ξέρουμε να απαντάμε με τον απαραίτητο τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και η Ελλάδα να μην κάνει κατάχρηση των ενεργειών της τουρκικής πλευράς. Τέλος κάλεσε τον Π. Καμμένο να συμπεριφερθεί με ωριμότητα παίρνοντας ως παράδειγμα την τουρκική πλευρά.
Κι εάν αναρωτηθείτε τι είπε ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και …ερεθίστηκαν οι γείτονες; Πολύ απλά σημείωσε ότι «τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος και η μετάβαση όχι μόνο του υπουργού Άμυνας, αλλά οποιουδήποτε πολίτη εκεί είναι “βόλτα στο σπίτι του”».
Και στην Αμερική
Εκτενές άρθρο για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φιλοξένησαν χθες οι New York Times. «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στην διαμάχη τους για νησιά» είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου συσχετίζεται τόσο η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, όσο η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια, αλλά και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Πάνο Καμμένο. «Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα και φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών για το ζήτημα.
Οι προκλήσεις από την μεριά της Τουρκίας είναι απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνουν στην εφημερίδα ειδικοί, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, αναφέρεται πως ήδη η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα πως η απόφαση για τους «οκτώ» θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία επανεισδοχής για το προσφυγικό.
Ο Σινάν Ουλγκέν, τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει πάντως πως η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά βέβαια ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό, παραδείγματος χάριν», λέει ο ίδιος.
Ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute, όμως τονίζει: «Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των “οκτώ”, τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο».
Το άρθρο φιλοξενεί την θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση με την ένταση στο Αιγαίο.