Η Κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί 200 Σύριους μετανάστες μόνο με την προϋπόθεση ότι είναι Χριστιανοί και όχι Μουσουλμάνοι
Η Σλοβακία σηκώνει την σημαία της …επανάστασης όσον αφορά το μεταναστευτικό και δημιουργεί νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίκο έθεσε συγκεκριμένες προυποθέσεις για να δεχθεί 200 σύριους πρόσφυγες στο έδαφος της. Εδώ και πολλούς μήνες η Ευρωπαική Επιτροπή ασκεί πιέσεις σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για να δεχθούν περισσότερους σύριους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας πρόσφατα εξήγησε στην Wall Street Journal ότι 200 σύριοι θα είναι δεκτοί στη χώρα αλλά υπό την προυπόπθεση να είναι χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι.«Στη Σλοβακία δεν υπάρχουν τζαμιά διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών γι αυτό εμείς θέλουμε να επιλέξουμε μόνο τους χριστιανούς». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κ. Φίκο είχε αρχικά δηλώσει ότι “Θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι [αυτούς τους 100 μετανάστες] στην Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτές οι οικογένειες θα έρθουν στη Σλοβακία και θα δούμε εάν θελήσουν να μείνουν. Εκατό είναι ο αριθμός των ατόμων που είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε, αυτή είναι η συνεισφορά μας στην ποσόστωση των 40.000 ατόμων που αποφάσισε η ΕΕ να αναδιανείμει στα κράτη μέλη»
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είχαν προτείνει αρχικά 1100 μετανάστες στην Σλοβακία αλλά σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα την τελευταία εβδομάδα έκανε μία μικρή … παραχώρηση λέγοντας ότι μόνο 200 σύριοι θα γίνουν δεκτοί στη χώρα τους γιατί αυτή δεν ευθύνεται για τη συριακή κρίση και με την προϋπόθεση ότι θα είναι Χριστιανοί..Το περασμένο Γενάρη, η Washington Post είχε μεταφέρει ότι ό ίδιος είχε δηλώσει: «Η Σλοβακία είναι μια χριστιανική χώρα και εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε τηυν εισροή 300 με 400.000 μουσουλμάνων μεταναστών που θ΄αρχίσουν να χτίζουν τζαμιά παντού και να επιχειρούν να αλλάξουν τη φύση την κουλτούρα και τις αξίες της χώρας μας».
Προς το παρόν τα αιτήματα για άσυλο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ περιορισμένα συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ.Τους 3 πρώτους μήνες του 2015 περί τα 83.175 άτομα έκαναν άιτημα για άσυλο στην Γερμανία.Σε Πολωνία,Τσεχία,Σλοβακία,Ρουμανία,Βουλγαρία,και στις 3 χώρες της Βαλτικής συνολικά κατατέθηκαν 6.080 ανάλογα αιτήματα αναφέρει η Wall Street Journal. Το 2014, η Σλοβακία παραχώρησε άσυλο μόνο σε 14 άτομα.
Πολλές κυβερνήσεις χωρών της Αν Ευρώπης και της Κεντρικής Ευρώπης δηλώνουν ότι οι χώρες τους δεν είναι συνηθισμένες σε μετανάστευση μη ευρωπαική και επομένως είναι διστακτικές στο να φιλοξενήσουν μουσουλμάνους. Πρόσφατα, η Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Έβα Κόπατς, ανέφερε ότι η χώρα της θα δεχθεί 2.000 μετανάστες από τη Συρία και την Βόρεια Αφρική ως μέρος του ευρωπαϊκούς σχεδίου να παράσχει βοήθεια σε Ιταλία και Ελλάδα αν και αρχικά κι αυτή μιλούμε μόνο για 60 οικογένειες, πάντα Χριστιανών Σύριων. Ιδιο σκηνικό και στη Βουλγαρία αν και θεωρείται από τις πλέον πολυπολιτισμικές χώρες με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να φοβάται την δημογραφική αλλοίωση της χώρας του. Από τη πλευρά του ο Οντρεϊ Μπένεσικ, υπεύθυνος της επιτροπής για ευρωπαικές υποθέσεις στο Κοινοβούλιο της Τσεχίας αναφέρει στην Wall Street Journal : «Eδώ και καιρό η Τσεχία είναι μια ομοιογενής κοινωνία και εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε διαφορετικές ράτσες και κουλτούρες.Πολλοί θα έλεγαν ότι είστε ρατσιστές ή ξενοφοβικοί αλλά εμείς δεν είμαστε παρά προσεκτικοί.»
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνη το 70% των τσέχων θεωρούν ότι η χώρα τους δεν οφείλει να δεχθεί πρόσφυγες ή μετανάστες από Συρία η Β Αφρική.Στη Σλοβακία σε ένα χωριό κοντά στη Bratislava οργανώθηκε ένα δημοψήφισμα για να καθοριστεί αν θα έπρεπε να εξουσιοδοτηθεί η άδεια για προσωρινή διαμονή σε 500 αιτούντες άσυλο μέσα στα περίχωρα και το 97% των κατοίκων ψήφισαν ΟΧΙ.
Ποια η στάση της Κομισιόν μέσω της Υπατης Αρμοστείας; Προτιμάει για την ώρα το no comment τονίζοντας όμως ότι δεν είναι political correct για τις Ευρωπαικές Χώρες να κάνουν διακρίσεις με βάση την Θρησκεία…