Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤούρκος δημοσιογράφος : Οι Έλληνες θα μείνουν στη φυλακή όσο θέλει ο...

Τούρκος δημοσιογράφος : Οι Έλληνες θα μείνουν στη φυλακή όσο θέλει ο Ερντογάν

|

Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Τον Αύγουστο του 2016, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος Λεβέντ Κενέζ, περνούσε παράνομα τα σύνορα του Έβρου, για να ξεφύγει από τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Ως διευθυντής της εφημερίδας Meydan, ο Κενέζ άνηκε στους σφοδρότερους επικριτές του Τούρκου προέδρου και μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση εκκαθάρισης των αντιφρονούντων, τέθηκε απευθείας στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας.

«Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η αστυνομία εισέβαλε πρώτα στο γραφείο μου στην εφημερίδα κι έπειτα στο ίδιο μου το σπίτι. Κατάλαβα αμέσως ότι η Τουρκία δεν ήταν πλέον ασφαλής χώρα για εμένα. Όμως είχαν κατασχέσει το διαβατήριό μου κι έτσι αναγκάστηκα να περάσω παράνομα στην Ελλάδα», δηλώνει από τη Στοκχόλμη, όπου έχει βρει καταφύγιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Μιλώντας στο real.gr για το περιστατικό σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Λεβέντ Κενέζ εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να μετατρέψει την υπόθεσή τους σε «παζάρι» με την ελληνική κυβέρνηση. «Μπορώ να φανταστώ ότι όταν ο Ερντογάν άκουσε ότι κρατούνται δύο Έλληνες στρατιώτες, ένιωσε πολύ χαρούμενος», λέει με νόημα ο διευθυντής της Meydan, η οποία πλέον έχει τεθεί εκτός κυκλοφορίας από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σε αυτήν την κατάσταση, ο μόνος που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι ο Ερντογάν. Δεν έχει σημασία τι λένε τα δικαστήρια, τα αποδεικτικά στοιχεία, οι νόμοι, μόνο τι λέει ο Ερντογάν», τονίζει ο Κενέζ, εκτιμώντας πως ο χρόνος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις βουλές του Τούρκου προέδρου.

«Οι Έλληνες στρατιώτες θα μείνουν υπό κράτηση όσο θέλει ο Ερντογάν. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει ξένους υπηκόους υπό κράτηση και τους χρησιμοποιεί στην ουσία ως όμηρους», λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Λεβέντ Κενέζ, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών, αρκετοί στην Άγκυρα έχουν σπεύσει να παρομοιάσουν αυτό το περιστατικό με την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. «Είναι σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα ένταση με την Ελλάδα, ‘παζαρεύοντας’ τους δύο Έλληνες με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Βέβαια, οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές καθώς οι Τούρκοι βρίσκονται στην Ελλάδα οικειοθελώς, ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες δεν θέλουν να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές».

«Κατασκοπεία»

Παράλληλα, ο Τούρκος δημοσιογράφος απορρίπτει κάθε πιθανότητα οι Έλληνες συλληφθέντες να είχαν εισβάλει στην Τουρκία για να διεξάγουν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, οι φωτογραφίες που έχουν οι δύο στρατιωτικοί στα κινητά τους τηλέφωνα είναι από την ελληνική πλευρά του Έβρου.

«Οι Έλληνες έχουν φωτογραφίες από την περιοχή των συνόρων στο κινητό τους. Όμως, όπως έχω μάθει, οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σε ελληνικό έδαφος καθώς σε κάποιες από αυτές φαίνονται πινακίδες με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Σε περίπτωση βέβαια που υπάρχουν φωτογραφίες και από την τουρκική πλευρά, τότε δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για κατασκοπεία. Φωτογραφίες από το τουρκικό έδαφος θα χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο για το τουρκικό δικαστήριο», λέει ο Κενέζ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, καμία κατηγορία για κατασκοπεία δεν θα μπορούσε να είναι λογική.

«Με τη σημερινή τεχνολογία, καμία πλευρά δεν χρειάζεται ένα κινητό τηλέφωνο για να φωτογραφίσει την άλλη πλευρά. Υπάρχουν πολύ πιο σύγχρονα μέσα για να τραβήξεις φωτογραφίες. Επίσης αν θέλεις να κάνεις κατασκοπεία, δεν την κάνεις με χιονισμένο καιρό και βέβαια όχι με στρατιώτες που φορούν τις στρατιωτικές τους στολές»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"