Παρέμβαση στο θέμα του νέου νόμου για τους μουφτήδες της Θράκης επιχειρεί η Αγκυρα – Μαλιστα προχωρεί και σε προκλητικές δηλώσεις ότι κάνει λόγο για “ομοεθνείς / ομογενείς που ανησυχούν”
Την «επανεξέταση του σχεδίου νόμου» για τους μουφτήδες ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ταυτίζοντας τους μουσουλμάνους της Θράκης με την Τουρκία.
Εξέφρασε μάλιστα, την έντονη ανησυχία της Άγκυρας, για το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά -μεταξύ άλλων- τις διαδικασίες για την επιλογή των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής. Καλεί δε την Αθήνα, να μην προβεί σε οποιουδήποτε είδους τροποποίηση στο καθεστώς με το οποίο αυτοί ορίζονται. «Η συγγένειά μας με την Δυτική Θράκη, μας κάνει να ανησυχούμε για το σχέδιο νόμου που οδηγεί στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας του θεσμού του Μουφτή, που ορίζεται με βάση διεθνείς συνθήκες» είπε ο Ακσόι και ζήτησε την αλλαγή που υποστηρίζει ότι προκαλείται για το καθεστώς της Μουφτείας και την υιοθέτηση των θέσεων των κοινοτήτων των μουσουλμάνων της περιοχής.
«Εχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του αστικού κώδικα ή κατ’ επιλογή του νομικού συστήματος της Σαρία σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης» είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας και συνέχισε: «Το προεδρικό διάταγμα, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευτικών Υποθέσεων στην διαδικτυακή ιστοσελίδα του ως προσχέδιο προκειμένου να υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση».
Μάλιστα, ο Ακσόι έκανε λόγο για «ομοεθνείς» στη Θράκη: «Η συμβουλευτική επιτροπή έχει καταθέσει ήδη τις απόψεις των ομοεθνών μας στη Δυτική Θράκη ως προς το εν λόγω προσχέδιο. Οι ομοεθνείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για την πρόβλεψη του διατάγματος που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τους μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες των ομογενών μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μας έχει γνωστοποιήσει και σε εμάς τις ανησυχίες της. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ικανοποίηση των προσδοκιών της μειονότητας στις νομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει» .
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου ψηφίστηκε τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Πρακτικά, σε δύο μήνες από την ψήφιση του νόμου οι μουφτήδες, αμφότεροι άνω των 67, θα πρέπει να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους και να αντικατασταθούν από τοποτηρητές.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα κατ’ αρχάς του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε διακομματικά τον περασμένο Ιανουάριο από τη Βουλή, αλλά και του αιτήματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερη αυτονομία εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Με πληροφορίες από Anadolu/sondakika