Η Τουρκική Κυβέρνηση προχωρεί σε αξιοποίηση των … περιουσιακών της στοιχίων και έβγαλε στο σφυρί (από το 2015) ένα από τα αρχαιότερα τουριστικά θέρετρα, την Βαργυλία,, που βρίσκεται στα παράλια της Μικράς Ασίας
Αποτελεί έκπληξη; Όχι… Απλά ήταν κάτι που είχε ακουστεί από το 2015, όταν και αρχικά κανείς δεν το πίστεψε και τώρα πάμε στην λογική και του …ξεπουλήματος. Αναφερόμαστε στην αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας, η οποία βγαίνει στην αγορά για 5,6 εκατομμύρια λίρες (!!!) σύμφωνα με ανταπόκριση των Times του Λονδίνου από την Κωνσταντινούπολη.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού, έχει βγει προς πώληση από το 2015 και μάλιστα διατίθονταν προς πώληση από μεσιτικό γραφείο δημόσιο για το ποσό των 22 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών ή 10 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (!!!) Και τώρα η τιμή έχει πέσει αρκετά όπως διαβάζουμε… Ο χώρος των 330 στρεμμάτων περιλαμβάνει θέατρο, ακρόπολη και νεκρόπολη και αφού ποτέ δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, θα μπορούσε να έχει πολλούς θησαυρούς κρυμμένους κάτω από τη γη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, η σύγχρονη Τουρκία φιλοξενεί πολλά αρχαία μνημεία της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου. Οι χώροι αυτοί, καθώς και άλλοι ανήκουν στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και σε αυτούς έχουν γίνει προσεκτικές ανασκαφές και είναι καλά διατηρημένοι. Και λόγω του ότι μικρότεροι χώροι όπως αυτός της Βαργυλίας απειλούνται – σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών σε αρχαιολογικούς χώρους – ακολούθησαν εκκλήσεις από τους Τούρκους αρχαιολόγους προς το τουρκικό δημόσιο ώστε ο χώρος να γίνει προστατευόμενος.
Κάτι που δεν έγινε… Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Τουρκία, τόσο σε αρχαίες τοποθεσίες όσο και σε μέρη όπου υπάρχουν φήμες ότι οι αρμενικές οικογένειες έθαψαν το χρυσό τους πριν φεύγουν από την Ανατολία το 1915.
Ιστορικά
Κατά την παράδοση, η πόλη (σ.σ. στην Καρία της Μικράς Ασίας, στα νότια παράλια μεταξύ της Ιασού και της Μύνδου) ιδρύθηκε από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμή του συντρόφου του που ονομαζόταν Βάργυλος, ο οποίος σκοτώθηκε από χτύπημα του Πήγασου. Κοντά στην πόλη βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος, ο οποίος θεωρούνταν θαυματουργός, καθώς κατά την αναφορά του Στράβωνα όταν έβρεχε το νερό δεν τον άγγιζε. Η Άρτεμις και ο Πήγασος αποτελούν συχνές παραστάσεις των νομισμάτων της πόλης.
Το 201 με 200 π.Χ. κατά την διάρκεια του Α´ Κρητικού πολέμου ο Φίλιππος Ε´ της Μακεδονίας διαχείμασε με τον στόλο του στην Βαργυλία ενώ βρισκόταν αποκλεισμένος από τις ναυτικές δυνάμεις της Περγάμου και της Ρόδου. Στην περιοχή υπήρχε επίσης μνημείο της ελληνιστικής περιόδου το οποίο απεικόνιζε την Σκύλλα, μυθικό τέρας της θάλασσας. Σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο.
Σε μεταγενέστερες περιόδους η πόλη φαίνεται να καλούνταν επίσης και Άνδανος και αργότερα Μαρκιανούπολη. Από τους πιο σημαντικούς κατοίκους της πόλης, ο επικούρειος φιλόσοφος Πρώταρχος καθώς και ο ολυμπιονίκης του 3ου αιώνα π.Χ. Μενεσθέας.
Πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ /// Φωτογραφίες: Wikimedia / Hurriyet