Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία - Συρία: Ξεπέρασαν τους 15.000 νεκρούς

Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 15.000 νεκρούς

|

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε πλέον τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 3.042 στη Συρία, με άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.433 ως αυτό το στάδιο.

Η πρώτη εκτίμηση για τις υλικές ζημιές στην Τουρκία μόνο κάνει λόγο για 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρώτες 72 ώρες από το κύριο πλήγμα του Εγκέλαδου έχουν παρέλθει, μειώνοντας στο ελάχιστο τις ελπίδες επιβίωσης για τον άγνωστο αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σε 10 επαρχίες της νότιας Τουρκίας και σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία.

Παρά ταύτα κάποιοι εξακολουθούν να ανασύρονται ζωντανοί, όπως τρεις άνθρωποι τους οποίους τα σωστικά συνεργεία στο Γκαζιαντέπ μπόρεσαν να βγάλουν από τα συντρίμμια το πρωί της Πέμπτης, 76 ολόκληρες ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Στιβαγμένες σοροί

Οι εικόνες που βλέπουν ξένοι ανταποκριτές είναι απερίγραπτες. Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αντιόχειας, στη νότια Τουρκία, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα. Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε το βράδυ της Τετάρτης κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στο Χατάι: σε αυτό αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία. Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο κ. Καϊσεριλί: «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

Φόβοι για πάνω από 30.000 νεκρούς

«Αυτό που ζούμε εδώ δεν έχει σχέση με ό,τι είχαμε βιώσει έως τώρα», παραδέχθηκε στην ΕΡΤ από την Τουρκία ο Εμμανουήλ Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει τους 30.000 νεκρούς τονίζοντας ότι υπάρχουν «εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτιρίων στην Τουρκία».

Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, με επίκεντρο τη Νικομήδεια το 1999, είχε κοστίσει τη ζωή πάνω από 17.000 ανθρώπων. Φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών να περάσει ο φετινός απολογισμός τον αριθμό εκείνον.

Μερικοί που πέθαναν στην Τουρκία ήταν πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας. Οι σοροί τους έφτασαν στα τουρκοσυριακά σύνορα με ταξί, φορτηγά και στοιβαγμένα πάνω σε φορτηγά για να μεταφερθούν στους τελευταίους χώρους ανάπαυσης στην πατρίδα τους.
Μετασεισμός γκρεμίζει κτίριο στη Συρία

Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης σε προάστιο της Δαμασκού λόγω μετασεισμού, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στη Δαμασκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TRT, Reuters, EPT


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πανναξιακός ΑΟ: «Πλήγμα στο 92’, ισοφάριση και ένταση στην Αγιάσο»

Ο Πανναξιακός προηγήθηκε νωρίς, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το πολύτιμο τρίποντο στη Λέσβο, με τον Όλυμπο να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και να προκαλεί έντονη διαμαρτυρία για οφσάιντ στη φάση του γκολ.

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.