Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Συνεχόμενοι μετασεισμοί, περισσότεροι από 4000 οι νεκροί

Τουρκία: Συνεχόμενοι μετασεισμοί, περισσότεροι από 4000 οι νεκροί

|

Ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα τα ξημερώματα της Τρίτης για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό μια ημέρα νωρίτερα ανήλθε σε σχεδόν 3.000. Μαζί με τους σχεδόν 1.500 νεκρούς στη Συρία, το σύνολο ανέρχεται ήδη σε πάνω από 4.300 νεκρούς στις δύο χώρες.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γέμιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους. Τα σωστικά συνεργεία ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα άπειρα ερείπια.

 

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα, γκρεμίζοντας ολόκληρες πολυκατοικίες, καταστρέφοντας νοσοκομεία και αφήνοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους τραυματίες ή άστεγους. Ακολούθησαν μια δόνηση 7,7 βαθμών και πολύ ισχυροί μετασεισμοί, άνω των 6 Ρίχτερ.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν από 4.758 κτίρια που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, ανέφερε στην τελευταία ανακοίνωσή της η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD). Με ανακούφιση και ανανεωμένη ελπίδα ανασύρθηκε ζωντανή μια γυναίκα από ερείπια στο Καχραμανμαράς 27 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Αγωνία στα χαλάσματα – Νέα δόνηση 5,6 Ρίχτερ-1
Αδιάκοπες προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων στα ερείπια στο Χατάι της Τουρκίας (φωτ.: Reuters).

 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης και εκτάκτου ανάγκης της Τουρκίας, Γιουνούς Σεζέρ, δήλωσε ότι 2.921 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία καθώς οι μετασεισμοί συνέχισαν να ταράζουν την περιοχή. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 15.000.

Παράλληλα τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και των σωστικών συνεργείων στη βορειοδυτική περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες.

Οι κακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο και οι κατεστραμμένοι δρόμοι μεταξύ ορισμένων από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις στο νότο της Τουρκίας, όπου κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, εμπόδισαν τις προσπάθειες αξιολόγησης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Δεν αποκλείεται επομένως ο αριθμός των θυμάτων να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Ένας άλλος σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Τουρκία την Τρίτη, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Συρροή διεθνούς βοήθειας 

Κατά εκατοντάδες αφικνούνται στην Τουρκία και τη Συρία οι ξένοι διασώστες με ειδικό εξοπλισμό και υλικά για την ενίσχυση του δύσκολου έργου των σωστικών συνεργείων.

Από το απόγευμα της Δευτέρας έχει καταφθάσει στην Τουρκία η πρώτη ελληνική αποστολή αρωγής με πάνω από 20 επίλεκτα στελέχη ΕΜΑΚ που θα ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς για τη διατήρηση της ελπίδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι», μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του αμερικανικού λαού» και τόνισε πως στέλνονται «γρήγορα» ομάδες από τις ΗΠΑ για «να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και «να συντονίσουν κάθε άλλη βοήθεια» που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιεύθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Αγωνία στα χαλάσματα – Νέα δόνηση 5,6 Ρίχτερ-2
Κατά εκατοντάδες φτάνουν οι διασώστες στις πληγείσες περιοχές, με πτήσεις όπως αυτή από το Πακιστάν (φωτ.: Reuters).

 

Η κυβέρνηση της Κίνας εκταμιεύει ποσό 40 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) που θα προσφερθεί στην Τουρκία για να βοηθηθούν σεισμοπαθείς, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας πως η πρόκειται για την πρώτη δόση της βοήθειας που σχεδιάζεται να διατεθεί. Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Κίνας θα διαθέσει επείγουσα βοήθεια ύψους περίπου 186.000 ευρώ τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπηρεσίες του. Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Πανναξιακός ΑΟ: «Πλήγμα στο 92’, ισοφάριση και ένταση στην Αγιάσο»

Ο Πανναξιακός προηγήθηκε νωρίς, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το πολύτιμο τρίποντο στη Λέσβο, με τον Όλυμπο να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις και να προκαλεί έντονη διαμαρτυρία για οφσάιντ στη φάση του γκολ.

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.