Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία - σεισμός: Στα 84 δις δολάρια το κόστος

Τουρκία – σεισμός: Στα 84 δις δολάρια το κόστος

|

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να δίνουμε σημασία στους ανθρώπους που φεύγουν, όμως κάποιοι άλλοι μετράνε τις απώλεις σε χρήμα…

Αναφερόμαστε στον χειρότερο σεισμό που χτύπησε την Τουρκία μέσα σε έναν αιώνα…

Αφησε πίσω του καταστροφές που μπορεί να κοστίσουν στην Άγκυρα μέχρι 84,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια — 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά».

Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος — η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει κηρυχθεί στις 10 πληγείσες επαρχίες και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.

Πηγή: skai.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο