Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Οριστικό, στις 14 Μαϊου οι εκλογές

Τουρκία: Οριστικό, στις 14 Μαϊου οι εκλογές

|

Τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μαΐου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το γραφείο του προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ημερομηνία κατά τη διάρκεια συνάντησης με νεαρούς ψηφοφόρους στη βορειοδυτική επαρχία Μπρούσα αργά το Σάββατο.

«Θα κάνω χρήση της δικαιοδοσίας μου για να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατά τη συνάντηση αυτή, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για πρόωρες εκλογές (… ) αλλά για μια προσαρμογή προκειμένου να ληφθεί υπόψη η (ημερομηνία) των εξετάσεων».

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα-δίπλα με σας, τη νεολαία μας που ψηφίζει για πρώτη φορά, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους νέους αυτούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος στις κοινοβουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που έχει τα ηνία της χώρας, η οποία είναι περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, μέλος του ΝΑΤΟ και μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της αγοράς.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί νωρίτερα. Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εκλογές τον Ιούνιο θα μπορούσαν να συμπέσουν με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει στη συνέχιση της 20ετούς διακυβέρνησής του στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες δεν θα αποφασιστεί μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός της χώρας αλλά και το μέλλον της οικονομίας της και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά τις εχθροπραξίες σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τη θρησκευτική ευλάβεια, τη στρατιωτική διπλωματία και τα χαμηλά επιτόκια. Εάν χάσει, οι αντίπαλοί του υπόσχονται να φέρουν ριζικές αλλαγές.

Τι διακυβεύεται στις τουρκικές εκλογές
Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το κοσμικό αποτύπωμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε τη σύγχρονη τουρκική δημοκρατία πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν έχει επίσης συγκεντρώσει την εξουσία γύρω από μια εκτελεστική προεδρία – με έδρα ένα παλάτι με 1.000 δωμάτια στην Άγκυρα – η οποία χαράζει την πολιτική της Τουρκίας σε ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, ασφαλείας και διεθνών υποθέσεων.

Οι επικριτές του Ερντογάν αναφέρουν ότι το καθεστώς του «φιμώνει» κάθε διαφορετική άποψη και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το δικαστικό σύστημα – κατηγορία την οποία αρνούνται οι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει τους πολίτες απέναντι σε σημαντικές απειλές για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός στο 85% το περασμένο έτος, τιμή που αποτελεί ρεκόρ 24ετίας. Παράλληλα, η λίρα κατρακύλησε στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευθεί να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να απομακρυνθούν από το συγκεντρωτικό καθεστώς του Ερντογάν και να εισαγάγουν ένα σύνταγμα που να κατοχυρώνει το κράτος δικαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΠΣ Κυκλάδων: Μεγάλος τελικός Κυπέλλου στην Πάρο, Θύελλα Καμαρίου vs Ελλάς Σύρου

Δύο πρωταθλήτριες, ένα τρόπαιο και πολλές προσδοκίες – Σάββατο 10 Μαΐου, ώρα 19:30 στο γήπεδο Παροικιάς

Ελ. Βενιζέλος: Για πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Λος Αντζελες

Η νορβηγική αεροπορική Norse Atlantic συνδέει για πρώτη φορά το «Ελ. Βενιζέλος» με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ

“Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών”: Επιστρέφει, πότε θα τον δούμε στην μεγάλη οθόνη

Ο Aρχοντας των δαχτυλιδιών επιστρέφει με το «The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum» που αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου 2027, όπως ανακοίνωσαν η Warner Bros και η New Line Cinema

Νάξος – Δημοτικό Σχολείου Χειμάρρου: Θετική ψυχολογία και ανοιχτό online σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Το μικρό Δημοτικό σχολείο Χειμάρρου Νάξου ανοίγει διάλογο με τη σύγχρονη ψυχολογία και προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο ενδυνάμωσης σε μια εποχή προκλήσεων

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Περιβαλλοντική αφύπνιση, όταν οι μαθητές συζητούν για το μέλλον της Νάξου

Μια σπουδαία δράση με επιστημονικούς ομιλητές και τη συμμετοχή των μαθητών για την οικολογική ευαισθητοποίηση και την αγάπη για το νησί

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Στοίχημα – Ελλάδα: Καλλιθέα και διπλό παραμονής στη Λειβαδιά

Πρόταση ημέρας: Λεβαδειακός - Καλλιθέα: Βήμα παραμονής στο 3.50!

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα