Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Ο Ερντογάν τώρα θέλει τζαμί την Αγιά Σοφία

Τουρκία: Ο Ερντογάν τώρα θέλει τζαμί την Αγιά Σοφία

|

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που άλλαξε άποψη μέσα σε μία εβδομάδα: “Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί μετά τις εκλογές» – Η τροπολογία Χουντή 

Και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το δικό του μονοπάτι, αυτό του ανθρώπου που απλά κάνει επίδειξη δύναμης έστω κι εάν όλοι είναι εναντίον του… Και ανήμερα της 25ης Μαρτίου στέλνει το δικό του μήνυμα προς την Ελλάδα. Θέτει ζήτημα μετατροπής της Αγια – Σοφιάς σε τέμενος (τζαμί), , μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σχετική προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και σε εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του , απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή η δωρεάν είσοδος στην Αγία Σοφία, απάντησε λέγοντας προκλητικά ότι «δεν είναι παράλογη πρόταση» και συνέχισε: «Γιατί όχι; Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά, αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”. Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος» είπε.

Μόλις μια εβδομάδα πριν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς του για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ο Ερντογάν είχε πει: «Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο τέσσερις-πέντε Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα» υποστήριξε.

Ευρωπαϊκή τροπολογία 

Να σημειώσουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απεφάνθη  ότι η Αγιά Σοφιά δεν θα μετατραπεί σε τζαμί για μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015. Η οργάνωση είχε προσφύγει το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις, ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος, αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση. Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημά της. Ακολούθησε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 2015, στην οποία αναφέρεται ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία. 

Και τέλος, αρχές Μαρτίου ήρθε ένα γερό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση…. Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ν. Χουντή (ΛΑΕ) για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού-θρησκευτικού μνημείου, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της ΛΑΕ, «ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία (2018), κατέθεσε τροπολογία για την διατήρηση της Αγίας Σοφιάς ως ιστορικού-θρησκευτικού μνημείου. Η παραπάνω τροπολογία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θέτει φραγμό στα σχέδια μετατροπής σε τζαμί.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ. Λαμπρόπουλος: «Τα νοσοκομεία μας είναι πυλώνες σταθερότητας για την υγεία και τον τουρισμό» (video)

Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου & του νοσοκομείου της Νάξου μιλά για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ των νησιωτικών δομών υγείας.

Στοίχημα – Premier League: Στο Λονδίνο κερδίζει αυτή που θέλει περισσότερο τη νίκη

Στοίχημα - Premier League: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κερδίζει αυτή που το χρειάζεται στο 2.45

«Βραχιολάκι» : Το Νοσοκομείο Καρπάθου ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα λειτουργήσει πιλοτικά

«Βραχιολάκι» στα επείγοντα: Τα 14 νοσοκομεία που θα το εφαρμόσουν έως τις 15 Ιουλίου - Πίνακας

Νάξος – Απείρανθος: Ανοιχτά τα Μουσεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2025 (πρόγραμμα)

Τέσσερα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό – Εκπαιδευτικά εργαστήρια, VR εμπειρίες και πολιτισμός για όλες τις ηλικίες (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Σοφία Κύλη-Θεωνά: Η γυναίκα που ένωσε, ενέπνευσε και άφησε παρακαταθήκη στο Φιλώτι

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η “ψυχή” του Συλλόγου Γυναικών Φιλωτίου — η γυναίκα που πίστεψε στις άλλες γυναίκες και τις σήκωσε μαζί της

Αμοργός: Σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης από 15 Μαΐου

Μονοδρόμηση οδικού άξονα προς το λιμάνι και περιορισμοί στάθμευσης στην πλατεία και κοντά στο Ιατρείο – Εναλλακτικές λύσεις με δημοτικά πάρκινγκ

“Διονύσιος Σολωμός”: Πρώτη άφιξη στον Πειραιά με τα χρώματα της Fast Ferries

Το ιστορικό πλοίο επιστρέφει στα δρομολόγια των Δυτικών Κυκλάδων υπό νέα «σημαία», με την Fast Ferries να ενισχύει τη γραμμή με νέα δυναμική παρουσία

Η Σίφνος Σήμερα… Αύριο; Ανοιχτή εκδήλωση για το μέλλον του νησιού (πρόσκληση)

Την Κυριακή 18 Μαΐου, κορυφαίοι επιστήμονες, θεσμικοί και πολίτες συζητούν στην Απολλωνία για το μέλλον της Σίφνου με έμφαση στη νησιωτικότητα, τον χωρικό σχεδιασμό και την προστασία του τοπίου

Πρόταση Ημέρας: Μαγειριά με πατάτες, αγκινάρες και μανιτάρια

Φουρνιστά λαχανικά μπαίνουν στο τηγάνι μαζί με σοταρισμένα μανιτάρια και μαυροδάφνη, για μια εύκολη και απίθανα γευστική μαγειριά

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Κουφονήσια – Γιορτή του Ψαρρά: Μια βραδιά γεμάτη άρωμα θάλασσας και παράδοσης

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 το νησί τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με ένα μεγάλο πανηγύρι γιορτής, μουσικής και πολιτισμού