Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Ο Ερντογάν άφησε όρθια την φον ντερ Λάιεν

Τουρκία: Ο Ερντογάν άφησε όρθια την φον ντερ Λάιεν

|

Σάλος από την προσβολή Ερντογάν και την “γκάφα” Μισέλ: Άφησαν όρθια την φον ντερ Λάιεν (video) 

Μα που είναι το παράξενο δηλαδή; Στην Τουρκία δεν πήγαν; Τι περίμεναν δηλαδή; Να της δώσουν και θέση ισότιμη με τους άνδρες; Είναι γνωστή η θέση (ειδικά) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το που πρέπει να στέκεται μία γυναίκα όταν είναι με έναν άντρα… Τι θέλουμε να πούμε; Ο λόγος είναι η μεγάλη προσβολή που επεφύλασσε ο Ερντογάν στη… γυναίκα της παρέας και το γεγονός ότι ο Μισέλ άθελά του συνέδραμε.

Τι έγινε; Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της εξέφρασε στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και το γεγονός πως και οι δύο, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, έταξαν εκ νέου χρήματα στον Ερντογάν για το μεταναστευτικό θα πρέπει για λίγο να πάρουν δευτερεύουσα θέση στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο υπάρχει μία καρέκλα για τον Τούρκο πρόεδρο και μια για τον επισκέπτη ηγέτη. Είναι επιεικώς αδύνατον το πρωτόκολλο να μην προβλέπει και δεύτερη καρέκλα σε περίπτωση που πρόκειται για άνω του ενός. Ή τουλάχιστον είναι αδύνατον οι προετοιμασίες να έγιναν χωρίς ουδείς να θυμάται ότι είναι δύο οι καλεσμένοι. Από αυτό συνεπάγεται ότι το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έμεινε όρθια να κοιτάζει τους καθισμένους Μισέλ και Ερντογάν έγινε μάλλον επίτηδες από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Γκάφα έγινε από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αν και ομότιμός της, δεν έδωσε προτεραιότητα στην φον ντερ Λάιεν και έκατσε δίπλα στον Ερντογάν κοιτώντας απορημένος προς την πλευρά της προέδρου της Κομισιόν.

Η πρόεδρος μουρμουρίζει σαστισμένη «εμμ…» παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν έχουν καθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.


 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνωστός… λάτρης των γυναικών. Αυτό πιστοποιείται ακόμα και αν αφήσει κανείς στην άκρη τους λόγους για τους οποίους έβγαλε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχοντας κάνει πολλές φορές δηλώσεις στις οποίες λέει ότι οι γυναίκες δεν έχουν θέση εκτός από το να φροντίζουν τα παιδιά και το σπίτι τους, έφτασε σημείο να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι πραγματοποιεί τις διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, καλώντας παράλληλα τις γυναίκες “να μην ακούν τις λεσβίες”.

Επίσης συμπεράσματα για το θέμα των γυναικών και τη σχέση του Ερντογάν με αυτό, μπορεί να βγάλει κάποιος κοιτώντας τη δράση και την προσφορά των θηλυκών βουλευτών του ΑΚΡ στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Έρικ Μάμερ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η φον ντερ Λάιεν “σαφώς εξεπλάγη” από την απουσία καρέκλας, αλλά προτίμησε να επικεντρωθεί στην “ουσία” της συνάντησης και να δώσει προτεραιότητα σε επίσημα θέματα.

Αυτό εξάγεται από τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης, όπου μεγάλο μέρος αυτών κατέλαβε το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το γεγονός των εμφανώς υποβαθμισμένων δικαιωμάτων που έχουν οι γυναίκες στην Τουρκία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.