Για ένα νέο σεισμικό ρήγμα κάτω από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα μπορούσε να παράγει σεισμό άνω των 7,5 Ρίχτερ, προειδοποιούν Τούρκοι σεισμολόγοι. Η ανάλυση του σεισμολόγου Ευθύμιου Λέκκα για την πιθανότητα να συμβεί το φαινόμενο και αν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
«Έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη τεκτονική δομή, το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας. Το μόνο τμήμα του ρήγματος που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», είπε αρχικά ο κ Λέκκας στην ΕΡΤ.
Σχετικά με την εκδήλωση σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε: «Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας όμως. Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος ο Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό».
«Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη τρωτότητα»
Τρωτότητα ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό. Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς.
Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο επεσήμανε ο κ. Λέκκας.
Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;
Όσον αφορά τον κίνδυνο επίδρασης του ρήγματος στην ελληνικό κορμό, τόνισε: «Θα πρέπει να διευκρινίσω το εξής, ότι ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του ρήγματος στον ελληνικό χώρο με τον σεισμό στην Αθήνα 20 μέρες μετά, αλλά πρέπει να δούμε πότε θα γίνει ο σεισμός, τι χαρακτηριστικά θα έχει, έτσι ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά θα το δούμε με βάση τον σεισμό που θα εκδηλωθεί».
Σχετικά πάλι με την ετοιμότητα των ελληνικών κτηρίων για έναν πιθανό σεισμό, αλλά και τις υποδομές της γείτονας χώρας, δήλωσε: «Η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα.
Υπάρχουν παθογένειες στις κατασκευές του Τουρκικού χώρου που δεν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο. Τα δημόσια κτήρια είναι σε πολλή καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος έλεγχος. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».