Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Κατά μέτωπον επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο για δηλώσεις περί του Ισλάμ

Τουρκία: Κατά μέτωπον επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο για δηλώσεις περί του Ισλάμ

|

Η Τουρκία μπλέκει τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για το ρόλο του Ισλάμ – Τι απαντά η Αρχιεπισκοπή

Σφοδρή επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ.κ. Ιερώνυμου για το Ισλάμ, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για υπονόμευση των διερευνητικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει πως «καταδικάζει έντονα τις αλαζονικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά του Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Όπως αναφέρει: «Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Υπό τις συνθήκες πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και ενώ όλοι πρέπει να αγωνιστούν για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής, η δυσφήμιση της ιερής θρησκείας μας είναι λυπηρή»

Παράλληλα, σημειώνεται πως «οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη και να μην δηλητηριάζουν τις κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις».

«Αυτές οι προκλητικές εκφράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που υποκινούν σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία. Τέτοιες κακοήθεις ιδέες ευθύνονται επίσης για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε μια στιγμή που γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες έχει επίσης νόημα και είναι ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου. Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ».

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι «σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, “απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επεσήμανε ότι «τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το Karagoutis Training Camp επιστρέφει στην Πάρο για 4η χρονιά

Με την υποστήριξη του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, νέοι αθλητές προπονούνται δίπλα στον Γιώργο Καράγκουτη και κορυφαίους προπονητές

Η Κατερίνα Μονογυιού για τη γονιμότητα: «Η επιστήμη μας δίνει επιλογές, η Πολιτεία οφείλει στήριξη»

Ανοιχτή εξομολόγηση και προτάσεις της βουλευτή Κυκλάδων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Παρέμβαση στην επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα στην Τήνο

Ευρωπαϊκό μητρώο απειλεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ισπανία

Φόβοι για απώλεια έως 70% των καταλυμάτων από τις πλατφόρμες και εκτιμώμενη ζημιά 13,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2025

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τον “χάρτη” της Τουρκίας στην UNESCO

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Άγκυρας που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Σχοινούσα: Η θάλασσα ανήκει σε όλους – Ράμπα SEA TRAC από τη Bayer Ελλάς και την Ομάδα Αιγαίου

Μια ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο του 31ου Διάπλου του Αιγαίου – Συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου για τις απομακρυσμένες περιοχές

Νάξος: Φουτάκογλου & Περράκη, επανέρχονται με καίρια θέματα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΚ Νάξου

Παρέμβαση των συμβούλων στη Δ.Κ. Νάξου της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” για αφαλατώσεις, τιμολόγια νερού, αισθητική της Χώρας και ασφάλεια ερειπωμένων κτιρίων

Κέα – Πολιτιστικό πρόγραμμα: Το νησί γιορτάζει όλο το καλοκαίρι

Από τον Κλήδονα και τα πανηγύρια, μέχρι το παραμύθι, τη μουσική και την ιστορία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κέας

Θάλασσα, πολυτέλεια, οικογένεια, περιπέτεια ή εξωτερικό; 10 προορισμοί για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Οι προορισμοί που αξίζουν τις μέρες και τις νύχτες σου από Αιγαίο μέχρι Ατλαντικό. Οδηγός για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Περιφερειακά αεροδρόμια: Πτώση στην επιβατική κίνηση για Σαντορίνη και Μύκονο τον Μάιο – Η εικόνα στα υπόλοιπα

Μείωση 21,4% στο αεροδρόμιο Σαντορίνης – Οριακά θετικό το ισοζύγιο της Μυκόνου, αλλά με απώλειες στο πεντάμηνο

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος