Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Κάλυψαν την Παναγία Πλατυτέρα με κουρτίνες στην Αγία Σοφία (!!!)

Τουρκία: Κάλυψαν την Παναγία Πλατυτέρα με κουρτίνες στην Αγία Σοφία (!!!)

|

Κατά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι τουρκικές αρχές είχαν δηλώσει πως τα μωσαϊκά και οι εικόνες θα καλύπτονταν μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων – Κάτι που εκ των πραγμάτων δεν ισχύει …

Η Παναγία η Πλατυτέρα που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα της Αγίας Σοφίας παραμένει καλυμμένη με κουρτίνες· σε αυτή την εμβληματική αγιογραφία, η Θεοτόκος παριστάνεται ένθρονη με τον μικρό Ιησού στην αγκαλιά της. Στην Αγία Σοφία, αυτό το οικουμενικό μνημείο της χριστιανοσύνης, που τον Ιούλιο με υπογραφή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατράπηκε σε τζαμί, με κουρτίνα καλύφθηκαν και οι υπόλοιπες αγιογραφίες που βρίσκονται εντός του Ιερού Βήματος.

Αφορμή για την επίσκεψη της «Καθημερινή» στην Αγία Σοφία ήταν η ευχετήρια κάρτα που λάβαμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τα Χριστούγεννα. Στην κάρτα απεικονίζεται η Παναγία η Πλατυτέρα, την οποία έχει φωτογραφίσει ο κ. Νίκος Μαγγίνας. «Η Πλατυτέρα της Μεγάλης Εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας ένα αριστούργημα μέσα στο ύψιστο και μοναδικό Αριστούργημα της Πίστεως του Γένους», αναφέρει το μήνυμα στη λεζάντα. Η συγκυρία της έκδοσης της κάρτας φέτος και το περιεχόμενο θεωρούνται ένα ιδιαίτερο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Λίγες ώρες μετά αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία για να διαπιστώσουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στον χώρο. Οι τουρκικές αρχές είχαν δηλώσει πως τα μωσαϊκά και οι εικόνες θα καλύπτονταν μόνο κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων.

Η επίσκεψή μας δεν έγινε στη διάρκεια της προσευχής και η πρόσβαση στην Αγία Σοφία ήταν ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν. Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, ούτε ειδικά μηχανήματα ελέγχου. Απλώς, για την πρόσβαση στον χώρο, υπάρχει ένας τυπικός έλεγχος της αστυνομίας για όσους θέλουν να εισέλθουν στην πλατεία Σουλτάν Aχμέτ. Οι ταμπέλες στην είσοδο γράφουν «Τζαμί της Αγίας Σοφίας». Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί ειδικά ράφια για να αφήνουν οι επισκέπτες τα παπούτσια τους όπως γίνεται σε κάθε τζαμί.

Σε όλο το δάπεδο έχει στρωθεί χαλί. Πολλοί τουρίστες ήταν από μουσουλμανικές χώρες. Ομως κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στην Αγία Σοφία συναντήσαμε μεγάλα γκρουπ με Ρώσους τουρίστες που θαύμαζαν το μεγαλείο του χώρου. 

Τα εξαπτέρυγα της Αγίας Σοφίας δεν καλύφθηκαν και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να τα παρατηρεί. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει τις ώρες της προσευχής. Ομως οι επισκέπτες δεν μπορούν να θαυμάσουν την Πλατυτέρα των Ουρανών και άλλες αγιογραφίες στον χώρο όπου βρίσκονται στο Ιερό Βήμα της Αγίας Σοφίας, καθώς ακόμα και σε ώρα μη προσευχής καλύπτονται από λευκές κουρτίνες.

kryvoyn-piso-apo-koyrtines-tin-psychi-tis-agias-sofias0

Ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην ευχετήρια κάρτα των Χριστουγέννων, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία η Πλατυτέρα φωτογραφημένη από τον κ. Νίκο Μαγγίνα.

Στον χώρο του Ιερού Βήματος, μόνιμα ένας ιμάμης διαβάζει στίχους από το Κοράνι, ενώ συχνά έρχονται πιστοί που προσεύχονται. Πάντως, άλλα ψηφιδωτά έξω από το σημείο της προσευχής δεν καλύφθηκαν. Οπως στην Καμάρα της αυτοκρατορικής πύλης που εικονίζει τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄, γονυπετή μπροστά στον ένθρονο Χριστό.

Επίσης δεν καλύφθηκε με κουρτίνα το ψηφιδωτό στη νοτιοδυτική είσοδο όπου ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός προσφέρει την Αγία Σοφία στην Παναγία, ενώ δεξιά ο Μέγας Κωνσταντίνος προσφέρει την Κωνσταντινούπολη.

Κλειστός παραμένει ο γυναικωνίτης της Αγίας Σοφίας όπου υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά και αγιογραφίες, αλλά είναι άγνωστο αν καλύφθηκαν κι αυτά, καθώς οι τουρίστες δεν μπορούν να τα δουν, αφού η πρόσβαση σε αυτά είναι αδύνατη. Ανάμεσα στους επισκέπτες κυκλοφορούν πολλοί αστυνομικοί που προσπαθούν να βάλουν τάξη στις εκατοντάδες ανθρώπους που περιφέρονται εντός του ναού δίχως κανέναν περιορισμό.

Τάξη και επιτήρηση

Η εικόνα σε όλο τον χώρο πάντως δεν είναι χαώδης όπως είχαμε ακούσει από περιγραφές. Οπως συμβαίνει στο Μπλε Τζαμί, έτσι και εδώ υπάρχει τάξη καθώς και πολλοί υπάλληλοι που παρατηρούν την κάθε κίνηση των επισκεπτών. Ομως σίγουρα τα ψηφιδωτά και οι εικόνες που έβλεπαν οι επισκέπτες έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας του χώρου.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν σε ομιλία του είχε κατηγορήσει όσους είχαν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο (1934, Κεμάλ Ατατούρκ) και είχε τονίσει πως «όπως είχε συμβεί και με το τζαμί της Αγίας Σοφίας έτσι κάποια περίοδο, η ενασχόληση με τα μουσεία είχε μετατραπεί σε όργανο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τα ιερά αυτού του λαού. Αυτή η νοοτροπία αρνείται μέρος της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας».

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον Ιούλιο είχε δηλώσει εμφατικά πως «η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας