Επιστροφή στις απειλές από Ερντογάν προς Ελλάδα και θέτει θέμα … καρδιάς και όχι στρατιωτικής υπεροχής – Μετατρέπει το σενάριο της στρατιωτικής επιχείρησης σε επίσημη ιδεολογία
Το τέλος της συνόδου τoυ G20 επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αναβαθμίσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με τις σχέσεις με την Αθήνα, δήλωσε ότι «αυτό που λέω πάντα, ότι μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι βασική μας αρχή. Αυτό για μένα είναι οριστικό, δεν ανακαλείται, είναι βασική αρχή. Επομένως, ένα βράδυ μπορούμε πάλι να πάμε ξαφνικά».
Η νέα απειλή Ερντογάν περί ξαφνικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ελλάδας, γίνεται αργά και σταθερά επίσημη ιδεολογία και ο ίδιος αυτό ξεκαθάρισε στην απάντησή του, αφού είχε δεχθεί ερώτηση από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ολαφ Σολτς. Αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Ερντογάν στη σύντομη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν κατάφερε να πάρει τις οριστικές υποσχέσεις που ήθελε για τα F-16, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας –σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας– έκανε ξεκάθαρες συστάσεις στην Τουρκία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να προχωρήσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως στο ζήτημα της προσπάθειας προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP-T υπάρχουν «τεχνικά εμπόδια» και τόνισε πως ελπίζει να ξεπεραστούν με τις συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως φαίνεται πως οι δύο χώρες βάζουν εμπόδια και στο σχέδιο αυτό.
Υστερα από αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις απειλές του εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και επιχείρησε να υποβαθμίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Γεμίστε (σ.σ. εξοπλίστε) όσο θέλετε αυτά τα νησιά. Τίποτα από αυτά δεν θα σας ωφελήσει. Εδώ υπάρχει η Τουρκία. Φυσικά, αν διαβάσει και το παρελθόν, αν εξετάσει την Ιστορία, θα το καταλάβει αυτό εκεί πολύ καλά. Τα αεροπλάνα που έρχονται, τα όπλα, κι όλα αυτά… δεν ωφελούν. Αυτή η δουλειά δεν είναι ζήτημα κόπου και ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του εναντιώθηκε στην Τουρκία για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών στην παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ». Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ και τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στις αντιδράσεις και τόνισε ότι «για τη “Βόρειο Κύπρο” ισχύει η απόφαση που πήραμε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Και δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από καμία πλευρά, από καμία χώρα σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτή η δουλειά έχει τελειώσει».
Eν τω μεταξύ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg και αναδημοσιεύει η Washington Post, σχολιάζεται η πολιτική του κ. Ερντογάν και αναφέρεται ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει συμμαχία όταν ένα από τα μέλη της χαρακτηρίζεται από την εγωπάθεια ενός οθωμανού σουλτάνου». Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος Αντρέας Κλουθ τονίζει πως η περίπτωση στην οποία ο Ερντογάν έχει «χάσει το μέτρο» είναι αυτή του Αιγαίου. «Με τέτοιους συμμάχους, τι τους θες τους εχθρούς;», τονίζει η Washington Post. Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι η Τουρκία φθάνει στο σημείο να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μανώλης Κωστίδης για την kathimerini.gr