Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία - Ερντογάν προς Ελλάδα: "Εμείς θα έρθουμε νύχτα. Είναι θέμα...

Τουρκία – Ερντογάν προς Ελλάδα: “Εμείς θα έρθουμε νύχτα. Είναι θέμα καρδιάς”

|

Επιστροφή στις απειλές από Ερντογάν προς Ελλάδα και θέτει θέμα … καρδιάς και όχι στρατιωτικής υπεροχής – Μετατρέπει το σενάριο της στρατιωτικής επιχείρησης σε επίσημη ιδεολογία

Το τέλος της συνόδου τoυ G20 επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αναβαθμίσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με τις σχέσεις με την Αθήνα, δήλωσε ότι «αυτό που λέω πάντα, ότι μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι βασική μας αρχή. Αυτό για μένα είναι οριστικό, δεν ανακαλείται, είναι βασική αρχή. Επομένως, ένα βράδυ μπορούμε πάλι να πάμε ξαφνικά».

Η νέα απειλή Ερντογάν περί ξαφνικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ελλάδας, γίνεται αργά και σταθερά επίσημη ιδεολογία και ο ίδιος αυτό ξεκαθάρισε στην απάντησή του, αφού είχε δεχθεί ερώτηση από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ολαφ Σολτς. Αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Ερντογάν στη σύντομη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν κατάφερε να πάρει τις οριστικές υποσχέσεις που ήθελε για τα F-16, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας –σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας– έκανε ξεκάθαρες συστάσεις στην Τουρκία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να προχωρήσει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως στο ζήτημα της προσπάθειας προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP-T υπάρχουν «τεχνικά εμπόδια» και τόνισε πως ελπίζει να ξεπεραστούν με τις συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως φαίνεται πως οι δύο χώρες βάζουν εμπόδια και στο σχέδιο αυτό.

Υστερα από αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις απειλές του εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και επιχείρησε να υποβαθμίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Γεμίστε (σ.σ. εξοπλίστε) όσο θέλετε αυτά τα νησιά. Τίποτα από αυτά δεν θα σας ωφελήσει. Εδώ υπάρχει η Τουρκία. Φυσικά, αν διαβάσει και το παρελθόν, αν εξετάσει την Ιστορία, θα το καταλάβει αυτό εκεί πολύ καλά. Τα αεροπλάνα που έρχονται, τα όπλα, κι όλα αυτά… δεν ωφελούν. Αυτή η δουλειά δεν είναι ζήτημα κόπου και ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του εναντιώθηκε στην Τουρκία για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών στην παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ». Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ και τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στις αντιδράσεις και τόνισε ότι «για τη “Βόρειο Κύπρο” ισχύει η απόφαση που πήραμε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Και δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από καμία πλευρά, από καμία χώρα σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτή η δουλειά έχει τελειώσει».

Eν τω μεταξύ, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg και αναδημοσιεύει η Washington Post, σχολιάζεται η πολιτική του κ. Ερντογάν και αναφέρεται ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει συμμαχία όταν ένα από τα μέλη της χαρακτηρίζεται από την εγωπάθεια ενός οθωμανού σουλτάνου». Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος Αντρέας Κλουθ τονίζει πως η περίπτωση στην οποία ο Ερντογάν έχει «χάσει το μέτρο» είναι αυτή του Αιγαίου. «Με τέτοιους συμμάχους, τι τους θες τους εχθρούς;», τονίζει η Washington Post. Υπογραμμίζει μάλιστα το γεγονός ότι η Τουρκία φθάνει στο σημείο να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μανώλης Κωστίδης για την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Ματθαίος Γιαννούλης στον Ετήσιο Χορό του Κόρωνου, γλέντι μέχρι το πρωί! (αφίσα)

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά με τον αγαπημένο Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του. (αφίσα - video)

Καταγγελία του Δήμου Τήνου κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Ο Δήμος Τήνου καταγγέλλει επίσημα τη ΔΕΔΔΗΕ και προχωρά σε μηνύσεις – Στα όρια της κατάρρευσης η τοπική κοινωνία λόγω συνεχών βλαβών στο δίκτυο

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»