Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Διάψευση για πώληση της "Αγίας Σοφίας" στο Βατικανό (!!!)

Τουρκία: Διάψευση για πώληση της “Αγίας Σοφίας” στο Βατικανό (!!!)

|

Ανακοίνωση που διαψεύδει τα περί πώλησης της Αγίας Σοφίας στο Βατικανό αναγκάστηκε να βγάλει η διεύθυνση επικοινωνίας τής τουρκικής προεδρίας μετά τις φήμες που διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του  το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης, της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, απέρριψε ως fake news τους ισχυρισμούς περί «πώλησης» της Αγίας Σοφίας στο Βατικανό έναντι 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «αδύνατο».

«Μην πιστεύετε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία πουλήθηκε, ή ότι η αποκατάστασή της θα διαρκέσει 50 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα μείνει κλειστή», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Sabah».

Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα ένα πρότζεκτ αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, που μετετράπη σε τέμενος το 2020. Η πρώτη φάση του σχεδίου αποκατάστασης του ιστορικού ναού της χριστιανοσύνης θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2023 και η δεύτερη εντός τριών ετών, στη διάρκεια των οποίων η Αγία Σοφία θα παραμένει ανοικτή στο κοινό.

Τι λένε Τούρκοι επιστήμονες για την αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας

Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Ιλμπέρ Ορτάιλί ότι η παρουσία πολλών επισκεπτών μπορεί να φθείρει την Αγία Σοφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το ερώτημα «Είναι η Αγία Σοφία πραγματικά ασφαλής ή όχι;».

Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ απαντά στην εφημερίδα Μιλιέτ για το αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κατάρρευση από τη μη ανθεκτικότητα των υπογείων σηράγγων του μνημείου.

Ο Χασάν Φιράτ Ντικέρ υποστηρίζει ότι «ορισμένες από τις υπόγειες κατασκευές της Αγίας Σοφίας χρειάζονται επειγόντως καθαρισμό και επισκευή, καθώς έχουν παραμεληθεί επί αιώνες. Η ελεύθερη είσοδος στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τέμενος αύξησε φυσικά τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον καθιστά δύσκολο τον έλεγχο όσων εισέρχονται και μερικές φορές προκαλεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η επίσκεψη σε αυτό το αρχαίο μνημείο είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ευγένειας.

Όσοι έρχονται στην Αγία Σοφία τόσο για λατρεία όσο και για επίσκεψη θα πρέπει να το συνειδητοποιούν αυτό. Οι δυσμενείς συνθήκες υγρασίας που δημιουργεί στο εσωτερικό του ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών μπορεί να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την αποκόλληση και καταστροφή του κύριου θόλου και των ψηφιδωτών της οροφής. Μια ρύθμιση για το διαχωρισμό των επισκεπτών και των πιστών μπορεί να μειώσει την πυκνότητα στο εσωτερικό. Έτσι, το πρόβλημα εξαερισμού στο εσωτερικό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου η χρήση της λατρείας και της επίσκεψης διαχωρίζεται σε μνημειακά μνημεία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όλες οι υπεύθυνες διοικήσεις προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προστατεύσουν την Αγία Σοφία στο μέτρο των οικονομικών και τεχνικών δυνατοτήτων τους και το κάνουν ακόμη και σήμερα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επισκευή της Αγίας Σοφίας στην ιστορία της Δημοκρατίας. Η διαφορά αυτής της επισκευής από τις προηγούμενες είναι ότι σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί το κτίριο ολιστικά και όχι μερικώς. Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία θα αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση μαζί με τους μιναρέδες της, το κάλυμμα της οροφής, τις προσόψεις και τις υπόγειες κατασκευές της, θα επιτρέψει να επιλυθούν πολλά προβλήματα μαζί.

Διατηρώντας την Αγία Σοφία υπό συνεχή παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, τα μικρά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν πριν μεγαλώσουν και οι μεγάλες αποκαταστάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κυρίως δομικό πρόβλημα εντοπίζεται στα δομικά στοιχεία γύρω από τον τρούλο και όχι στον ίδιο τον τρούλο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα του σεισμού για την Αγία Σοφία δεν είναι σημερινό και θα συνεχίσει να υφίσταται όσο υπάρχει το κτήριο».

Πηγή: iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Elite League: Πρωταθλήτρια η Μύκονος, γράψει ιστορία, άνοδος στην Stoiximan GBL

Μύκονος – Μέγαρα 86-76: Πρωταθλήτρια της Elite League η Μύκονος, ιστορική άνοδος με κυκλαδίτικο αέρα στην Stoiximan GBL

Πυροσβεστική Υπηρεσία – Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης: Εξι βάσεις δημιουργούνται, η μία στη Νάξο

Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο για την εναέρια διάσωση – Δημιουργούνται έξι βάσεις ετοιμότητας

Βατικανό: Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ, πήρε το όνομα “Λέων 14ος”

Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής ήρθε με τη λατινική φράση «Habemus Papam» - Ο νέος Πάπας, ο πρώτος με καταγωγή από τις ΗΠΑ, εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία του Κονκλαβίου

Νάξος: Το Σάββατο 17 Μαΐου οι εκλογές στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο

Ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής και την προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη

Βατικανό: Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα, “Habemus Papam”

Σύμφωνα με το τελετουργικό οι καρδινάλιοι θα πάνε στην «Αίθουσα των Δακρύων» - Εκεί ο νέος Ποντίφικας θα ενδυθεί και ακολούθως θα γίνει η ανακοίνωση στον κόσμο «Habemus Papam»

Στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ο Γ. Λεονταρίτης

Ο Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε σήμερα στη Σύμη - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου – Posidonia Sea Tourism: Στρατηγική για βιώσιμη κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Σημαντικές επαφές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της τουριστικής ροής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσίασε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

4ο Paros Way: Κολύμβηση & Aquathlon σε έναν μοναδικό αγώνα στην Πάρο

Η παραλία Λιβάδια φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τα δυναμικά αγωνίσματα του Paros Way, με επίκεντρο το νερό και φόντο το Αιγαίο

Σε Ρόδο & Καστελλόριζο φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Η επιλογή των δύο νησιών ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα