Ο Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Μιλάει για 23 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο που πρέπει να μετατραπούν σε γκρίζα ζώνη – Τι έχει πει για την συνθήκη της Λωζάννης
Το όνομα Τζιχάτ Γιαϊτζί σας λέει τίποτα; Οχι ε; Καλό είναι να το κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας γιατί όπως φαίνεται θα το συναντάμε από εδώ και μπρος αρκετές φορές… Ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί – Τούρκος στρατιωτικός του Ναυτικού – είναι ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Αρα, ξέρουμε ποιος είναι… Το κακό όμως είναι ότι είναι και συγγραφέας. Και το βιβλίο του – κυκλοφόρησε στις 9 Απριλίου – με τίτλο: «Οι Ελληνικές Απαιτήσεις: Τα Προβλήματα του Αιγαίου: Με Ερωτήσεις και Απαντήσεις» βάζει φωτιά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οχι, ότι είναι δύσκολο..
Ο εν ενεργεία Τούρκος αξιωματικός του Ναυτικού υποστηρίζει ανάμεσα στα άλλα, ότι «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα τρία (3) μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης», διαφορετικά θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι το 1936 η Ελλάδα επέκτεινε «μονομερώς» τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, αλλά οι συγκυρίες της εποχής δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να αντιδράσει. “Η Ελλάδα έχει θέσει μονομερώς υπό την κυριαρχία της περίπου το 25% της υπεράκτιας περιοχής του Αιγαίου», αναφέρει ο Τούρκος αντιναύαρχος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι, όπως προβλέπει το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των νησιών και βραχονησίδων που βρίσκονται 3 ναυτικά μίλια πέρα των τουρκικών ακτών.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα το 2018 ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε δηλώσει ότι «η συνθήκη έχει καθορίσει τις διμερείς σχέσεις και τα σύνορα και ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της συνθήκης». Και προτείνει: «Εάν υπάρξει αλλαγή στο πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, τότε θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοστεί το πλάτος των 3 ναυτικών μιλίων και για τις δύο χώρες, που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιναύαρχο, «η βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ των δύο αυτών κρατών έγκειται στην παραβίαση της ισορροπίας, που θέτει στην περιοχή η Λωζάνη, από την πλευρά της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα χάλασε την ισορροπία, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 6 μίλια στο Αιγαίο το 1936 και οπλίζοντας τα νησιά από το 1964».
Τα 23 γκρίζα νησιά στο Αιγαίο
Εχουμε όμως και καλύτερο … Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τα νησιά: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.
Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947, αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.
Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις. Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr