Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Ανακοίνωσε "πάγωμα" γεωτρήσεων μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

Τουρκία: Ανακοίνωσε “πάγωμα” γεωτρήσεων μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

|

Η Τουρκία προτείνει παύση όλων των γεωτρήσεων μέχρι να λυθεί το Κυπριακό – Με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απάντηση στο κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Ιταλίας

Να σταματήσουν από κοινού όλες οι γεωτρήσεις μέχρις ότου επιλυθεί το κυπριακό, εισηγείται το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αφού επιτίθεται στην Ιταλία για τη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής διπλωματίας,  επαναλαμβάνει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως προς το φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού ως συνιδιοκτήτες του νησιού» και συνεχίζει «Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες αναζήτησης και γεώτρησης στην εταιρία TPAO το 2011.

Η TPAO συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης με βάση αυτές τις άδειες, όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά, η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με βάση αυτές τις άδειες».

Στη συνέχεια του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την προοπτική ενός μορατόριουμ για το ζήτημα της ΑΟΖ: «Η εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων στον νότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».

Η Άγκυρα στέλνει και το εξής μήνυμα με αποδέκτες τη Λευκωσία και τη διεθνή κοινότητα: «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο περιορισμός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περιορισμό, με μια οντότητα που εκπροσωπεί τους τ/κ και έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων».

Στο πλαίσιο του νέου ανακοινωθέντος η Άγκυρα επίσης, έκανε γνωστή την αντίθεση της με την κριτική που δέχεται το λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης της Λιβύης. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών θυμήθηκε ακόμη και την … Αίγυπτο του 2003 αναφέροντας. «Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘’Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)