Οργίλη αντίδραση της Τουρκίας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ – Τι είπε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός αλλά και τα ΜΜΕ
Τι δεν το περιμένατε; Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας.
«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε τίποτα από κανέναν για το δικό μας παρελθόν. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου , προσθέτοντας: «Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση που στηρίζεται μόνο στον λαϊκισμό».
“Words cannot change or rewrite history.”
We have nothing to learn from anybody on our own past. Political opportunism is the greatest betrayal to peace and justice.
We entirely reject this statement based solely on populism.#1915Events
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 24, 2021
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αναλογιστούν καλύτερα το δικό τους παρελθόν – θυμίζοντας την απάντηση που είχε δώσει η Τουρκία στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι ο κ. Ερντογάν είναι δικτάτορας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, οι οποίες απλώς επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες εκείνων που η μόνη τους ατζέντα είναι η εχθρότητα έναντι της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του κ. Καλίν. «Εμείς συμβουλεύουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει το παρελθόν και το παρόν» της ίδιας του της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που απέρριψε και κατήγγειλε με τους ισχυρότερους όρους της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του 2015. «Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν έχει επιστημονική ούτε νομική βάση, αλλά ούτε και στηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν πληρούνται καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου “Γενοκτονία”, όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας» .
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση Μπάιντεν δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις πέραν της πόλωσης των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα προσθέτει ότι η αμερικανική αναγνώριση «που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία. Καλούμε τον Αμερικανό πρόεδρο να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό πέρα από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την καθιέρωση ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ τουρκικών και αρμενικών εθνών, εξυπηρετώντας την ατζέντα εκείνων των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα»
Η αντίδραση των ΜΜΕ
Φυσικά με ίδια αμεσότητα άρχισαν και τα τουρκικά ΜΜΕ με να κάνουν λόγο για ανιστόρητη απόφαση και απόφαση σκάνδαλο.
Αρχικά η Yeni Şafak με έναν εξαιρετικά επιθετικό τίτλο αναφέρει: “Την ώρα που κάθε μέρα σκοτώνουν μαύρους, που φέρνουν τον θάνατο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία”.
Από την πλευρά της η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για “απόφαση σκάνδαλο” και επικεντρώνεται περισσότερο στην απάντηση και της αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση κρατά σθεναρή στάση.
Η εφημερίδες Akşam και BirGün αναφέρουν το γεγονός δίνοντας έμφαση στο ότι “ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε ‘γενοκτονία’ τα γεγονότα του 1915”.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα Hürriyet “παίζει” απλά χωρίς κανένα σχόλιο την είδηση την αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ενώ το κρατικό πρακτορείο Anadolu την… έφαγε, καθώς υπάρχουν όλες οι αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ η ίδια η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου δεν είναι πουθενά.