Διήμερο λουκέτο από χθες το βράδυ σε 31 μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας επέβαλαν οι τουρκικές αρχές – Εσπασαν το φράγμα των 1000 νεκρών από τον Covid-19 και σκηνές χάους λόγω τους αιφνιδιαστικού της απόφασης
Σκηνές πρωτοφανούς πανικού, έντασης, συνωστισμού και κυκλοφοριακού χάους εκτυλίχτηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10ης Απριλίου σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας μετά την αιφνιδιαστική καθολική διήμερη απαγόρευση που ισχύει από τα μεσάνυχτα και που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των μέτρων κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από προτροπή της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας.
Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να προλάβουν τα τελευταία ψώνια πριν κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη με κόσμο που ελάχιστα τηρούσε τις αποστάσεις προκειμένου να προλάβει το κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Πολλοί έσπευσαν με τα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο.
Τα νέα μέτρα επιβλήθηκα μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το τουρκικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 98 σε ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα το σύνολο το θανάτων από κορωνοϊό από την αρχή της κρίσης στις 11 Μαρτίου να ανέρχεται σε 1.006 . Επίσης το τελευταίο 24ωρο τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 4.447 με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 47.029.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στα γραφεία των νομαρχών 31 τουρκικών πόλεων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 00.01 π.μ. της 11ης Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23.59 της 12ης Απριλίου. Η απαγόρευση θα ισχύσει για τις ακόλουθες πόλεις: Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνι, Μπαλικεσίρ, Προύσσα, Ντενιζλί, Ντιγιαρμπακίρ, Ερζουρούμ, Εσκισεχίρ, Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σακάρυα, Σαμσούντα, Ούρφα, Τεκιρντάγ, Τραπεζούντα, Βαν και Ζογκουλντάκ.
Ωστόσο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει τις εξαιρέσεις της απαγόρευσης.
Εξαιρούνται τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εταιρείες διανομής δεμάτων και επιστολών, και κέντρα προστασίας κατοικίδιων, επιτρέποντας στους πολίτες να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως αναφέρει η δεύτερη εγκύκλιος. Επίσης οι στρατηγικές εταιρείες ενέργειας, οι εταιρείες διανομής και ορισμένα πρατήρια καυσίμων θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους απαλλάσσονται της απαγόρευσης. Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για άτομα που συμμετέχουν σε διαδικασίες ταφής για συγγενείς τους πρώτου βαθμού αλλά και για άτομα που δίνουν αίμα και πλάσμα στην υπηρεσία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου. Επίσης εξαιρούνται άτομα που είναι σε υπηρεσία “σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα” προσθέτει η υπουργική εγκύκλιος.
«Είναι απαραίτητο όλοι οι άλλοι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός από τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών. Η χωρίς προειδοποίηση απόφαση της διήμερης καθολικής απαγόρευσης που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που επέκριναν την ξαφνική απόφαση η οποία προκάλεσε μεγάλο πανικό στον πληθυσμό.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερα από 307.000 διαγνωστικά τεστ στην Τουρκία, όπου το ποσοστό της θνητότητας φτάνει το 2,15%. Στην Τουρκία παρατηρείται εδώ και αρκετές ημέρες μια επιτάχυνση της επιδημίας, καθώς από τις 4 Απριλίου ανακοινώνονται καθημερινά περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασίασε τα μέτρα: τα σχολεία, τα καφενεία και οι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν, οι πτήσεις διακόπηκαν και επιβλήθηκε περιορισμός στις μετακινήσεις. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και πολλοί γιατροί ζητούν να επιβληθεί γενική καραντίνα, ένα μέτρο που απορρίπτει η κυβέρνηση για να μην παραλύσει η εύθραυστη οικονομία της χώρας. Προς το παρόν, μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι νέοι κάτω των 20 ή όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τα σπίτια τους, ούτε καν για να ψωνίσουν.
Την Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα παρακολουθούν τις μετακινήσεις όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό αλλά και των συγγενών τους μέσω μιας εφαρμογής στα έξυπνα τηλέφωνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ