Είναι κοινά παραδεκτό ότι διαθέτουμε τις καλύτερες πατάτες στο κόσμο… Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την πατάτα Νάξου. Ομως όταν έρχεται η επιβεβαίωση νιώθουμε ακόμη καλύτερα…
Στην κορυφαία πεντάδα με τις ποικιλίες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas, η χώρα μας κατέκτησε την 1η και την 4η θέση. Εε εντάξει μπορεί να χάσαμε την 1η θέση, από την πατάτα Νευροκοπίου αλλά και αυτή της 4ης θέσης για την Πατάτα Νάξου δεν είναι άσχημα εεε;
1. Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στους Δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασώτου, Λευκόγειας, Χρυσοκεφάλου, Οχηρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου.
Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και έκτοτε βρίσκετται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους.
Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη.
Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις περισσότερες.
Στην 4η θέση η διάσημη πατάτα Νάξου.
4. Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
Πρόκειται για πατάτες ποικιλίας Liseta, Spunta, Marfona, Vivaldi και Alaska που καλλιεργούνται στο νησί της Νάξου. Έχουν λείο κίτρινο δέρμα και περιέχουν πάνω από 18% άμυλο και λιγότερο από 1% ζάχαρη. Η συγκομιδή τους γίνεται με το χέρι δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από άλλες πατάτες, είναι περιζήτητες στην αγορά.
Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά συστατικά πολλών συνταγών. Για την προώθηση αυτής της νόστιμης πατάτας, οι τοπικές Αρχές της Νάξου διοργανώνουν το Ετήσιο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου κάθε Αύγουστο.
Στην δεύτερη θέση της λίστας του Taste Atlas αναδείχθηκε η Yukon Gold από τον Καναδά (δημιουργήθηκαν στον Καναδά, ως διασταύρωση μεταξύ των βορειοαμερικανικών λευκών πατατών και των κίτρινων πατατών της Νότιας Αμερικής και κυκλοφόρησαν στην αγορά το 1980) Στη 3η θέση είναι η Papa criolla από τη Κολομβία (κόνδυλοι μικροί σε μέγεθος) και αναπτύσσονται στα υψίπεδα των Άνδεων. Και στη 5η θέση είναι η Patata de Galicia (καλλιεργείται στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας) έχει στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και αποτελεί το βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας