Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤαϊλάνδη: Αίσιο τέλος και τα δώδεκα παιδιά (με το προπονητή τους) βρίσκονται...

Ταϊλάνδη: Αίσιο τέλος και τα δώδεκα παιδιά (με το προπονητή τους) βρίσκονται σε ασφαλή χέρια

|

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους, που βρέθηκαν παγιδευμένοι για περισσότερες από 14 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. – Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά το τελευταίο παιδί μαζί με τον προπονητή του, με τον πλανήτη να παρακολουθεί συγκινημένος.

Στο τέλος της έφθασε η απίστευτη οδύσσεια των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη που καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη. Με τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δραματική επιχείρηση που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η υφήλιος το τελευταίο διάστημα  σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς και τους φίλους τους.

Τα παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο

Τα παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας 11-16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους εντοπίστηκαν ζωντανοί περίπου εννέα ημέρες μετά τον αποκλεισμό τους στις 23 Ιουνίου σε μια στενή λασπωμένη λωρίδα γης μέσα στο σπήλαιο κοντά στο Τσιανγκ Ράι στα βόρεια της χώρας. Ο κόσμος παρακολουθούσε έκτοτε με εντεινόμενη αγωνία τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνον ντόπιοι, αλλά και εθελοντές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Γης.

Κι η αγωνία ήταν δικαιολογημένη από τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που έκρυβε η επιχείρηση να οδηγηθούν στην ασφάλεια τα παιδιά που δεν γνώριζαν κολύμπι κι ήταν εξασθενημένα από την κούραση, την ασιτία, το ψυχολογικό στρες, την έλλειψη φωτός και τόσα άλλα, κι ενώ μειώνονταν δραματικά τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο (στο 15% από 21% που είναι το φυσιολογικό) και ήταν υπαρκτή η πιθανότητα παρά τις φρενήρεις προσπάθειες απάντλησης των υδάτων να ξαναπλημμυρίσει το σπήλαιο από τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων.

Τους κινδύνους της επιχείρησης υπογράμμισε με τον πλέον τραγικό τρόπο ο θάνατος ενός 38χρονου δύτη, πρώην βατραχανθρώπου των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης- που πέθανε μέσα στο σπήλαιο από έλλειψη οξυγόνου στην προσπάθειά του να τοποθετήσει φιάλες σε διάφορα σημεία της οδού διαφυγής, μια τραγωδία που συγκίνησε όχι μόνον την πατρίδα του, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κι όσο οι ειδικοί επεξεργάζονταν σχέδια επί σχεδίων -μέχρι και διάνοιξης φρέατος στην οροφή του σπηλαίου με τον κίνδυνο κατάρρευσής του πάνω στα κεφάλια των εγκλωβισμένων- και μετέφεραν τρόφιμα και προμήθειες στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παιδιά για την πιθανότητα να παραμείνουν παγιδευμένα για έως και τέσσερις μήνες, εκατομμύρια χείλη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ψέλλιζαν θερμές προσευχές μαζί με τους συγγενείς, τους φίλους των εγκλωβισμένων κι ολόκληρο τον πληθυσμό της Ταϊλάνδης. Μηνύματα συμπαράστασης κατέφθαναν από παντού, από απλούς πολίτες, μέχρι ηγέτες κρατών κι ακόμη και διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και επιχειρηματίες, όπως ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κι ο δισεκατομμυριούχος εφευρέτης Έλον Μασκ, που ανέθεσε στην ομάδα των μηχανικών του να κατασκευάσουν από ανταλλακτικά πυραύλων ένα μίνι υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει ένα ένα τα μικρά παιδιά μέσα από τα στενά περάσματα του σπηλαίου.

Χθες βράδυ, μάλιστα ο Μασκ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι «μόλις επέστρεψε» από την πλημμυρισμένη σπηλιά με φωτογραφίες από το κέντρο συντονισμού της διάσωσης, όπου μια ομάδα διεθνών ειδικών εργάζονταν 24 ώρες το 24ωρο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανά τα παιδιά. «Το αφήνω εδώ σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον», έγραψε αναφερόμενος στο μίνι-υποβρύχιο που το βάφτισε “Wild Boars” («Αγριογούρουνα») από το όνομα της ομάδας των παιδιών.

Το ιστορικό της διάσωσης

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση. Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα τους απομακρύνουν, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή.

Το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης δόθηκε mε τα παιδιά «να αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν κανένα παιδί, κατάδυση σε σπηλιά στην ηλικία των 11, σ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον με μηδενική ορατότητα και το μοναδικό φως να προέρχεται από κάποιους πυρσούς», όπως επεσήμανε ο έμπειρος δύτης Ιβάν Κάρατζιτς στο BBC.

Μαθητές προσεύχονταν στην Ινδία για τη διάσωση των παιδιών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μαθητές προσεύχονταν στην Ινδία για τη διάσωση των παιδιών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Δείχνοντας πρωτοφανή για την ηλικία τους και τις περιστάσεις ψυχραιμία και χωρίς ίχνος πανικού τα πρώτα τέσσερα παιδιά βγήκαν συνοδεία δυτών από τη σπηλιά την ώρα που σουρούπωνε, στέλνοντας κύματα ενθουσιασμού σε γονείς, φίλους κι ολόκληρη την υφήλιο. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μια καθυστέρηση στην επιχείρηση για τουλάχιστον 10 ώρες προκειμένου να αποκατασταθούν τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη σπηλιά και να τοποθετηθούν νέες φιάλες στα προεπιλεγμένα σημεία της διαδρομής. Την επομένη, την ίδια περίπου ώρα που έδυε ο ήλιος, άλλα τέσσερα παιδιά κατάφεραν να γλιτώσουν από την κόλαση και να οδηγηθούν με τη σειρά τους στο νοσοκομείο.

Η αγωνία των συγγενών στο κατακόρυφο, όσο διαρκούσε η επιχείρηση διάσωσης (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η αγωνία των συγγενών στο κατακόρυφο, όσο διαρκούσε η επιχείρηση διάσωσης (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η τελική φάση της επιχείρησης ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο -για τις ιδιάζουσες συνθήκες – χρονικό διάστημα με τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους, σηματοδοτώντας το τέλος μιας Οδύσσειας, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι γιατροί που τα περιθάλπουν λένε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι γενικώς καλή – μια αξιοθαύμαστη επίδοση για τα παιδιά που πέρασαν 18 μέρες στο σκοτάδι, τις πρώτες εννιά χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς τους και τροφή μέχρι που εντοπίστηκαν και μετά άλλες τόσες με την αγωνία να κορυφώνεται και τα ίδια να κάνουν εντατικά μαθήματα κατάδυσης. 

Οπως έγινε σήμερα γνωστό στα παιδιά χορηγήθηκαν χαλαρωτικά φάρμακα λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης ώστε να βιώσουν όσο γίνεται λιγότερο στρες και αν αποφευχθεί κάποια κρίση πανικού.

Τα παιδιά θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα. Ένα από τα οκτώ παιδιά παρουσίαζε φλεγμονή στους πνεύμονες, ενώ άλλο είνα είχε χαμηλό καρδιακό ρυθμό, ωστόσο και τα δύο παρουσιάζουν βελτίωση. Τα επόμενα 24ωρα θα υποβληθούν σε νέες εξετάσεις κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξη θα μπορούν να δουν συγγενείς τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται μια απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη δουν τους δικούς τους μέσα από τζάμι ασφαλείας. Κι εκείνο που προέχει τώρα είναι αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν σιγά σιγά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου