Τα παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο περνάνε τις κόκκινες γραμμές και αγγίζουν τα όρια της ουσιαστικής πρόκλησης – Για πρώτη φορά έχουμε γραπτή αναφορά Τούρκου υπουργού ότι τα Ιμια ανήκουν στην γειτονική Τουρκία – Τι απαντά η Ελληνική πλευρά
Τα χαμόγελα τελείωσαν… Μπορεί τον Αύγουστο οι Κοτζιάς – Τσαβούσογλου ως επικεφαλείς της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας – Τουρκίας να έκαναν … αγκαλίτσες στην Κρήτη, όμως τώρα η Αθήνα εγκαλεί τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για «ανεύθυνες αναφορές» και για υπονόμευση της εμπέδωσης κανόνων καλής γειτονίας. Και το κακό είναι ότι ουσιαστικά έχουμε μία πλειοδοσία εθνικισμού από τους Τούρκους πολιτικούς… Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάνης και προσβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από το διακομματικό κρεσέντο διεκδίκησης από μέρους του αντιπολιτευόμενου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα Ίμια «τουρκικό έδαφος»! Και είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος σε γραπτό λόγο διατυπώνει μία τέτοια άποψη. Και δη στην εφημερίδα Milliyet, όπου με άρθρο του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Το άρθρο έφερε τον τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση» και σε αυτό ο Τσαβούσογλου διατύπωσε την άποψη πως οι Συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.
Πιο αναλυτικά το άρθρο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ανέφερε:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».
Η απάντηση…
Ποια ήταν η απάντηση; Μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σε ανεβασμένους – επιτέλους – τόνους «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».
Παράλληλα είχαμε και τοποθέτηση από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος ζήτησε εκ νέου την σύγκληση του Εθνικού Συβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για μία κυβέρνηση «τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου: «Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η Κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση».
Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»