Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤα ...πήραμε... τα πήραμε

Τα …πήραμε… τα πήραμε

|

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων έφερε την έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM – Για το 2016 τα νέα ,,,μέτρα 


 

Μετατίθενται χρονικά για το 2016 και δεν θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα το ασφαλιστικό, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από τους δανειστές. Εν τω μεταξύ το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και το Eurogroup ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα τρία θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για τη νέα λίστα προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετατίθενται χρονικά για το 2016. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν αρχικά πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πηγές από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως και το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρα και εξέδωσε μια ανακοίνωση με εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική εισήγηση και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων. Στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» και αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει το 2016, επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το ασφαλιστικό τοποθετείται για τον Ιανουάριο και όχι στο δεύτερο σετ με προαπαιτούμενα, στο οποίο όμως θα βρίσκεται το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το οποίο καλείται η Ελλάδα να συμφωνήσει με την τρόικα και να νομοθετήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αντανακλά την εφαρμογή μίας μακράς λίστας απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, συμπεριλαμβάνονται μερικές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εάν η τήρηση του προγράμματος συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα καταστήσουν ορατό τον δρόμο προς την ανάκαμψη» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

«Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαιρετίζοντας την έγκριση του ESM στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μήνυμά του στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων αλλά και της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ. «Καλωσορίζουμε την εκταμίευση των 2 δισ. όπως και το γεγονός ότι τελικά δεν θα χρειαστούν και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα που αποδέσμευσε ο ESM. Η ανακεφαλαιοποίηση πήγε ανέλπιστα καλά, καθώς μόνο δυο συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν χρήματα», ανέφερε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι πολύ γρήγορα και πριν από την πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, θα εκπληρώσει και το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων.

Πηγή: tvxs.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά