Μια απρόσμενη τροπή πήρε η άφιξη του ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο λιμάνι της Σύρου το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιουλίου. Εκεί όπου οι επιβάτες περίμεναν να αποβιβαστούν για μια ξενάγηση στην Ερμούπολη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάτι που δεν περίμεναν: διαδηλωτές, πανό, συνθήματα και τελικά… πρόωρη αναχώρηση.
Η Σύρος, νησί της αρμονίας, του πολιτισμού και της συνύπαρξης, έγινε ξαφνικά το επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας. Και όλα ξεκίνησαν με μια διαμαρτυρία.
Μια αυθόρμητη διαμαρτυρία, ένα παγκόσμιο κύμα
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από μια ομάδα πολιτών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Ανάμεσά τους, ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες. Δεν κρατούσαν τίποτε άλλο από συνθήματα, πανό και τη σταθερή τους παρουσία στην πύλη του λιμανιού.
Όπως δήλωσαν στα κοινωνικά δίκτυα: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τουρίστες από μια χώρα που αυτή τη στιγμή πλήττει με σφοδρότητα αμάχους. Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά της Γάζας».
Το Crown Iris και οι σημαίες στο κατάστρωμα
Το Crown Iris, με περίπου 1.700 επιβάτες, όλοι σχεδόν ισραηλινής καταγωγής, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ερμούπολης γύρω στις 08:30. Οι επιβάτες δεν αποβιβάστηκαν ποτέ.
Αντίθετα, από το κατάστρωμα άνοιξαν σημαίες του Ισραήλ και σε κάποια σημεία τραγουδήθηκαν εθνικά τραγούδια. Ήταν φανερό πως και εκείνοι ένιωθαν πως συμμετέχουν, έστω και από μακριά, σε κάτι μεγαλύτερο από ένα τουριστικό ταξίδι.
“אל אל ישראל”: נוסעי ספינה ישראלית לא הורשו לרדת בשל הפגנות פרו-פלסטיניות ברציף ביוון@ItayBlumental pic.twitter.com/TioYGJdqll
— כאן חדשות (@kann_news) July 22, 2025
Η εικόνα ήταν έντονα συμβολική: από τη μία, διαδηλωτές στην είσοδο του λιμανιού με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, από την άλλη, επιβάτες στο κατάστρωμα με σημαίες του Ισραήλ. Κανείς δεν κατέβηκε, κανείς δεν συγκρούστηκε – αλλά η σκηνή έμοιαζε να λέει πολλά.
Η διεθνής διάσταση και η παρέμβαση της διπλωματίας
Το θέμα δεν άργησε να φτάσει στα διεθνή μέσα. Από το Israel National News μέχρι τους Times of Israel, τα άρθρα έδιναν διαφορετικές ερμηνείες – άλλοτε κάνοντας λόγο για “Παλαιστίνιους διαδηλωτές”, άλλοτε για “φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές”.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιδεόν Σαάρ, επικοινώνησε άμεσα με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητώντας διευκρινίσεις και εγγυήσεις για την ασφάλεια των επιβατών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Mano Maritime – την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου – «δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια», αλλά “απόφαση για πρόωρη αναχώρηση λόγω του φορτισμένου κλίματος και της αδυναμίας ομαλής αποβίβασης”.
Αναχώρηση πριν την ώρα
Το Crown Iris απέπλευσε γύρω στις 12:00, δηλαδή τρεισήμισι ώρες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Οι επιβάτες δεν πάτησαν το πόδι τους στη Σύρο, δεν έκαναν τις εκδρομές που είχαν κλείσει, δεν επισκέφθηκαν τα εστιατόρια και τα μαγαζιά της πόλης.
Αλλά έζησαν μια εμπειρία διαφορετική. Και η Σύρος κατέγραψε ένα σπάνιο κεφάλαιο: μια πράξη αντίστασης, ειρηνική, αλλά ηχηρή.
Και το κρουαζιερόπλοιο πήρε το δρόμο του για το επόμενο λιμάνι ενώ πριν από περίπου δύο ώρες πέρασε ανοιχτά του Απόλλωνα Νάξου προφανώς προς Ρόδο…