Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣυντριβή αεροσκάφους στη Μόσχα

Συντριβή αεροσκάφους στη Μόσχα

|

Αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία -Συνετρίβη Boeing την ώρα της προσγείωσης – Νεκροί και οι 62 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 4 παιδιά 

Τα ξημερώματα συνέβη αεροπορική τραγωδία στη Ρωσία, όταν πτήση της Flydubai συνετρίβη στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον.

Στην πτήση FZ981 από το Ντουμπάι επέβαιναν 62 άτομα, με όλους τους να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Το Boeing 737-800 συνετρίβη κοντά στον αεροδιάδρομο τη στιγμή που επιχειρούσε για δεύτερη φορά προσγείωση, μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το Boeing συνετρίβη περίπου 250 μ. από τον αεροδιάδρομο. Τη στιγμή εκείνη, στην περιοχή έβρεχε, υπήρχαν ισχυροί άνεμοι και κακή ορατότητα. Τα επτά μέλη του πληρώματος και όλοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν με τη συντριβή, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Εκτακτης Ανάγκης.

Κύπριος ο κυβερνήτης

Ο Κύπριος Άριστος Σωκράτους ήταν ο πιλότος του αεροσκάφους. Μετά από τα δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, επιβεβαίωσε το όνομα του Κύπριου πιλότου, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Από τα θύματα 50 ήταν Ρώσοι. Ατομα από την Κολομβία, την Ισπανία και τις Σεϊχέλες ήταν στο πλήρωμα και 3 Ουκρανοί, ένας Ινδός και ένας Ουζμπέκος ανάμεσα στους επιβάτες. Από τους επιβαίνοντες 18 ήταν άνδρες, 33 γυναίκες, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και τέσσερα παιδιά.

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο και ήδη έσβησαν τη φωτιά, αλλά το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Κυριακής, ενώ όλες οι πτήσεις εκτρέπονται.

Σύμφωνα με το LifeNews, το αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στην πρώτη του προσπάθεια και αναγκάστηκε να κάνει δεύτερη. Ομως, εκείνη τη στιγμή- σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε στο έδαφος, το Boeing συνετρίβη και έπιασε φωτιά.

Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε τη συντριβή της πτήσης FZ981 και τις απώλειες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες το ταχύτερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι για τους επιβάτες και το πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσους επηρεάζονται από αυτό το δυστύχημα», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση, δίχως να γίνεται αναφορά στα αίτια της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 20:20 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και το δυστύχημα σημειώθηκε στο Ροστόφ επί του Ντον περίπου στις 02:50 του Σαββάτου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι βρέθηκαν και οι δύο καταγραφείς της πτήσης του Boeing, στο σημείο της συντριβής. Ενα καθοριστικό βήμα, προκειμένου οι ερευνητές να διαπιστώσουν στο τι προκάλεσε την τραγωδία.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξετάζουν το ανθρώπινο λάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα ως πιθανά αίτια του δυστυχήματος. Πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει την τραγωδία ως συμβάν που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Τραγικές στιγμές στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο του Ροστόφ έχουν αρχίσει ήδη να συρρέουν οι συγγενείς των επιβαινόντων, που θρηνούν στο άκουσμα της τραγικής είδησης ότι κανείς δεν επέζησε από τη συντριβή.

Ενδεχόμενο μηχανικού προβλήματος

Ρώσοι αξιωματούχοι εξετάζουν και το ενδεχόμενο να υπήρχε μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ίσως αυτός ήταν ο λόγος που το Boeing εγκατέλειψε την πρώτη του προσπάθεια να προσγειωθεί, περίπου στη 1:35, τοπική ώρα.

 «Μετά από αυτό, το αεροσκάφος έκανε κύκλο πάνω από την πόλη και περίπου δύο ώρες αργότερα επιχείρησε να προσγειωθεί. Αυτή η απόπειρα κατέληξε σε τραγωδία», ανέφερε πηγή από τις αρχές ασφαλείας στο Interfax. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί υπήρξε τόση χρονική απόσταση ανάμεσα στις δύο προσπάθειες για προσγείωση. Αξιωματούχοι των αερομεταφορών έχουν ήδη αναφέρει ότι η κακοκαιρία και κάποιο λάθος του πιλότου ελέγχονται επίσης ως πιθανές αιτίες.

Συλλυπητήρια από τον Πούτιν

Τα συλλυπητήριά του υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να τους προσφερθεί κάθε βοήθεια από τις αρχές, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δύο πτήσεις άλλαξαν πορεία νωρίτερα

Δύο πτήσεις που αναμένονταν να προσγειωθούν στο ίδιο αεροδρόμιο, πριν από τη συντριβή του Boeing, άλλαξαν πορεία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αναφέρει το Flightradar24.com. Μία ακόμη πτήση επέστρεψε πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου είχε απογειωθεί.

Βοήθεια στους Ρώσους και από ξένους ερευνητές

Στη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα συνδράμουν και άλλες χώρες. Πέρα από τη ρωσική επιτροπή, θα βοηθήσουν στην έρευνα εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ- όπου κατασκευάστηκε το αεροσκάφος- και τη Γαλλία, όπου κατασκευάστηκαν οι κινητήρες.

Κατασκευής του 2010 το αεροσκάφος

Το Boeing 737-800, το οποίο συνετρίβη, κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Εκανε την πρώτη πτήση του στις 21 Δεκεμβρίου 2010

Πηγή: Iefimerida.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.