Eξαλλη η Άγκυρα για το πρωτοσέλιδο του Spiegel με τον Ερντογάν δικτάτορα – Το Τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι το τεύχος αντικατοπτρίζει μια “διαστρεβλωμένη και προκατειλλημένη” εικόνα της χώρας – Εκλεισε η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αγκυρα
Από τις αγάπες και τα φιλιά περάσαμε στο …ιδιαίτερα προκλητική. Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας έχουν περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο και μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν… Τελευταίο επεισόδιο στη κόντρα των δύο κρατών; Μα η ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε χθες και παρουσιάζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα. Το τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στην Τουρκία στο εξώφυλλό του φέρει τον τίτλο “Μια χώρα χάνει την ελευθερία της”. Η αντίδραση της Άγκυρας; Άμεση «Ιδιαίτερα προκλητική” χαρακτηρίζεται αυτή η ειδική έκδοση και σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι το τεύχος αυτό αντικατοπτρίζει μια “διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη” εικόνα της χώρας.
Μεταφορά
Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, απαθής, με γυαλιά ηλίου. Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες ενός γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε “ιδιαίτερα προκλητικό” το εξώφυλλο αυτό, ιδίως επειδή κυκλοφόρησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα, τη Γιορτή της Θυσίας. Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει “μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης”.
Λουκέτο
Και η απάντηση της Γερμανίας; Μπορεί να είναι άσχετο, μπορεί όμως και σχετικό… Αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία της στην Άγκυρα την Τετάρτη, όπως και προξενεία στην Τουρκία, καθώς υπάρχει φόβος ότι μπορεί να γίνουν στόχος επίθεσης. Αν και το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα μείνουν κλειστά έως τις 16 Σεπτεμβρίου, δεν εξήγησε τον λόγο. Κλειστό θα μείνει και ένα γερμανικό σχολείο στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Bild, η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορούν να δεχθούν επίθεση.
Προηγούμενα
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η κάλυψη του γερμανικού περιοδικού των ειδήσεων από την Τουρκία είχε προκαλέσει τριβές. Τον περασμένο Μάρτιο ο ανταποκριτής του Der Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του. Όσο για τις σχέσεις των δύο χωρών; Είναι τεταμένες εδώ και πολλές εβδομάδες, ιδίως μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο μιας απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, αφού οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει μέσω βίντεο σε μια διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία. Και περιμένουμε τη συνέχεια