Mπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το σουηδικό πείραμα απέτυχε. Μελέτη που εκπονήθηκε από τον σουηδικό υγειονομικό φορέα στα τέλη Απριλίου έδειξε ότι μόλις το 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης διαθέτει αντισώματα.
Οταν η Σουηδία υιοθέτησε την ανοσία της αγέλης, παρεκκλίνοντας από το κοινώς αποδεκτό μοντέλο του lockdown, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν θα δικαιωθεί. Πλέον, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το σουηδικό πείραμα απέτυχε. Μελέτη που εκπονήθηκε από τον σουηδικό υγειονομικό φορέα στα τέλη Απριλίου έδειξε ότι μόλις το 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης διαθέτει αντισώματα.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Αντερς Τεγκνέλ δήλωσε ότι το ποσοστό είναι κατώτερο αυτού που είχε εκτιμηθεί, κυρίως επειδή «απεικονίζει» την κατάσταση πριν από μερικές εβδομάδες. Σήμερα, ισχυρίζεται ότι ανοσία πρέπει να έχει το 20% του πληθυσμού. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Μπιορν Ολσεν, του πανεπιστημίου της Ουψάλας, τόνισε ότι η ανάπτυξη «αγελαίας ανοσίας» είναι μια «επικίνδυνη και μη ρεαλιστική προσέγγιση», επισημαίνοντας ότι η Σουηδία απέχει πολύ από το να την επιτύχει, καθώς επιβάλλει την προσβολή του 68%-70% του πληθυσμού. Η Σουηδία, αντί δρακόντειων περιοριστών μέτρων, έκλεισε τα σχολεία για τους άνω των 16 ετών, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αλλά απλώς συμβούλευσε τους πολίτες να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια, να εργάζονται από το σπίτι και να παραμένουν εκεί αν είναι άρρωστοι ή ηλικιωμένοι. Εστιατόρια, καταστήματα και γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά.
Διαρκώς οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την COVID-19 εμπλουτίζονται. Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι το φλεγμονώδες πολυσυστημικό σύνδρομο, που εμφανιζόταν αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά, απόρροια λοίμωξης από τον κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα 20 έως 25 ετών. Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν το εν λόγω σύνδρομο σε έναν 20χρονο στην Καλιφόρνια και σε έναν 25χρονο στο Λονγκ Αϊλαντ, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις σε ασθενείς 20-25 ετών έχουν αναφερθεί στο ιατρικό κέντρο Langone του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Τα παιδιά φαίνεται πως δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διασπορά του νέου κορωνοϊού, παρότι και αυτά μπορεί να νοσήσουν, συνήθως με ήπια συμπτώματα. Ετσι, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων είναι απίθανο να επιδράσει αρνητικά στη θνητότητα από COVID-19, είτε στον γενικό πληθυσμό είτε ειδικότερα μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της αξιολόγησης 47 μελετών από όλον τον κόσμο που έκανε ο Σουηδός καθηγητής Γιόνας Λούντβιγκσον του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Acta Pediatrica. Η νέα μελέτη αξιολόγησε όλα τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την COVID-19 στα παιδιά και κατέληξε στη διαπίστωση πως «τα παιδιά δεν είναι βασικός παράγοντας εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19».
Τέλος, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά ότι μόλις το ένα τρίτο των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού εμφανίζει συμπτώματα, αλλά και ότι κατά 40% η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα γίνεται πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της λοίμωξης.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”