Δολοφονία Ούλοφ Πάλμε: 34 χρόνια μετά… ο εισαγγελέας, έδειξε τον «άνθρωπο της Scandia», ο οποίος είχε αυτοκτονήσει το 2000 (!!!)
Τον Στιγκ Ενγκστρομ, γνωστό στα σουηδικά ΜΜΕ ως «ο άνθρωπος της Scandia», κατονόμασε ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986 ο εισαγγελέας αρμόδιος για την έρευνα Κρίστερ Πέτερσον. Ο Ενγκστρομ ήταν μεταξύ των μαρτύρων της δολοφονίας, είχε καταθέσει στην αστυνομία και είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης για τα όσα είχε δει.
Ο φερόμενος ως δράστης εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής Scandia, δίπλα στο σημείο της δολοφονίας του Πάλμε. Παρότι η αστυνομία είχε εξασφαλίσει κατάθεση από τον Ενγκστρομ λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Σουηδού πρωθυπουργού, η αξιοπιστία του ως μάρτυρα αμφισβητήθηκε τα τελευταία μόλις χρόνια, με την εισαγγελία να αρχίζει να εκφράζει υπόνοιες για πιθανή ενεργό εμπλοκή του στο περιστατικό. Ο Ενγκστρομ αυτοκτόνησε το 2000, οδηγώντας τον εισαγγελέα Πέτερσον να κλείσει επισήμως την υπόθεση.
Η υπηρεσία σήμανσης της σουηδικής αστυνομίας είχε εξετάσει 788 όπλα στην έρευνα για τον εντοπισμό του πιστολιού που σκότωσε τον Πάλμε, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συνδέσει τη σφαίρα που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης με κάποια από αυτά. Οι Αρχές άρχισαν να υποπτεύονται τον «άνθρωπο της Scandia» το 2017, καθώς η κατάθεσή του δεν ταίριαζε με τις περιγραφές άλλων αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, επιθεωρητή Χανς Μελάντερ. Οι αρχικοί ανακριτές είχαν απορρίψει τον Ενγκστρομ ως αναξιόπιστο μάρτυρα. Ο εισαγγελέας Πέτερσον εκτιμά τώρα ότι ο Ενγκστρομ ήταν ο δράστης της δολοφονίας Πάλμε.
Στο ερώτημα της ύπαρξης συνενόχων, ο Πέτερσον είπε στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου: «Δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο το οποίο να μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Ενγκστρομ ήταν μέρος συνωμοσίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι αδύνατο να το αποκλείσουμε», είπε ο εισαγγελέας. Ο θάνατος του φερομένου ως δράστη σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα εκδικασθεί, ενώ δεν υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο που να τον συνδέει με τη δολοφονία ή το όπλο του εγκλήματος.
Ορισμένα στοιχεία ενοχοποιούν, όμως, έμμεσα τον Ενγκστρομ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Πέτερσον. Την ενδυμασία του Ενγκστρομ είχαν περιγράψει αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, ενώ κανείς δεν θυμόταν τον Ενγκστρομ να βρίσκεται στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Πάλμε, κάνοντας τον εισαγγελέα να εικάζει ότι ο δράστης κατέφυγε στα γειτονικά γραφεία της Scandia, όπου εργαζόταν, λίγες στιγμές αφού τράβηξε τη σκανδάλη. Η αγάπη του Ενγκστρομ για τα όπλα και η αντιπάθεια που έτρεφε για τον Σοσιαλδημοκράτη Πάλμε ήταν γνωστές στις ανακριτικές αρχές.
Η δολοφονία Πάλμε οδήγησε στην πλέον χρονοβόρο και δαπανηρή έρευνα στα χρονικά της σουηδικής Δικαιοσύνης, ενώ γέννησε πληθώρα θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες απέδιδαν τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού σε πράκτορες του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, σε Κούρδους αυτονομιστές, στη CIA ή στην KGB. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1986 βγαίνοντας από κινηματογράφο με τη σύζυγό του στο κέντρο της Στοκχόλμης, χωρίς να συνοδεύεται από προσωπικό ασφαλείας.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr – Foto EPA/CLAUDIO BRESCIANI