Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣουηδία: 5000 θάνατοι από Κορωνοϊό, από 30 Ιουνίου έρχονται Ελλάδα

Σουηδία: 5000 θάνατοι από Κορωνοϊό, από 30 Ιουνίου έρχονται Ελλάδα

|

Η κανονικότητα επιστρέφει στη Σουηδία…. Από 30 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα για δέκα χώρες (ανάμεσά τους Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) – Τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες και οι +5000 νεκροί από την πανδημία

Η Σουηδία – η οποία πέρασε σήμερα το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό – θα άρει από τις 30 Ιουνίου την προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια για 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Για άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσει να ισχύει η προειδοποίηση για μη απαραίτητα ταξίδια. Μια οδηγία για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες εκτός της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου.

«Όπως και στην προηγούμενη απόφασή μας, αυτή δεν βασίζεται στην εξάπλωση του ιού, αλλά στην αβεβαιότητα σχετικά με τους κανόνες καραντίνας ή επειδή δεν υπάρχουν πτήσεις, τρένα και πλοία που θα σας επιτρέψουν να επιστρέψετε στην πατρίδα σας (από ορισμένες χώρες)», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε σε συνέντευξη Τύπου.

Θα παραμείνει σε ισχύ η ταξιδιωτική σύσταση προς όλους τους Σουηδούς να αποφεύγουν ταξίδια στη Δανία, την Νορβηγία και την Φινλανδία, καθώς και στη Βρετανία.

Το ποσοστό της θνητότητας στη Σουηδία είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της Δανία και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία.

Οι σκανδιναβικοί γείτονές της απέκλεισαν τη Σουηδία όταν άρχισαν να ανοίγουν τα σύνορά τους, επικαλούμενες ένα υψηλό επίπεδο εξάπλωσης του ιού στη χώρα αυτή, ενώ η Βρετανία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως και εξακολουθεί να έχει σχετικά υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Ανησυχητική εξάπλωση του ιού

Στο βασίλειο με πληθυσμό 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφηκαν 102 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 5.041, ενώ τα κρούσματα είναι 54.562 (+1.239).

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, η Σουηδία είναι σήμερα μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως, με 499,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους, πίσω από το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ προηγείται της Γαλλίας που μετρά 452,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, που επέλεξαν μια στρατηγική ημι-καραντίνας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ηπιότερη προσέγγιση εναντίον του νέου κορωνοϊού και απέκλεισε να θέσει τον πληθυσμό της σε απομόνωση, εκτιμώντας πως τα δραστικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Άφησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ενώ μοναδικοί σημαντικοί περιορισμοί ήταν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ανθρώπων όπως και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση κάλεσε τον κάθε πολίτη να «αναλάβει τις ευθύνες του» και να τηρεί τις υγειονομικές συστάσεις.

Στις αρχές Ιουνίου, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, της Αρχής Δημόσιας Υγείας, παραδέχθηκε πως η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το σκανδιναβικό βασίλειο θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί, συνεχίζοντας, εντούτοις, να την υπερασπίζεται.

Την ίδια ώρα, ένας δήμος στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισε να κλείνει δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες, αφού κατέγραψε ανησυχητική, όπως χαρακτήρισε, διασπορά της COVID-19.

Η μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, 1.000 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, προειδοποίησε στον ιστότοπό της ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

«Από μία κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήμασταν κοντά σε μηδενικά κρούσματα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση», δήλωσε ο Στέφαν Νιέμινεν, ο επικεφαλής επικοινωνίας της ομάδας κρίσης του δήμου.

Ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων στην Γκαλιβάρε χρειάστηκε να απουσιάσει από την εργασία του λόγω ασθένειας, σημείωσε, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει πως η μόλυνση έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ», τόνισε.

Η επαρχία Νορμπότεν, όπου βρίσκεται το Γκαλιβάρε, ανακοίνωσε πως κατέγραψε 55 νέα κρούσματα και 4 θανάτους το διάστημα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Το Νορμπότεν, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκους, έχει καταγράψει 800 κρούσματα και 63 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία