Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Eνωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται, επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους πληθυσμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλότερες τιμές του ρυζιού εδώ και μια δεκαετία», δηλώνει ο Charles Hart, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, σύμφωνα με το CNBC.
Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions.
Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt μέχρι στιγμής το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Το cwt (εκατόβαρο = 50 κιλά) είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα προϊόντα όπως το ρύζι.
Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Ελλειμμα
Το παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά για το 2022/2023 προβλέπεται στα 8,7 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα ρυζιού από το 2003/2004, όταν στην παγκόσμια αγορά δημιουργήθηκε έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων.
Η έλλειψη ρυζιού είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν.
Ομοίως, το Πακιστάν, το οποίο παράγει το 7,6% του ρυζιού που πωλείται παγκοσμίως, είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31%, λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι.
Πηγή: moneyreview.gr