Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣλοβακία: Φτιάχνουν άσφαλτο από… αποτσίγαρα

Σλοβακία: Φτιάχνουν άσφαλτο από… αποτσίγαρα

|

Άσφαλτος από αποτσίγαρα; Κι όμως, στη Σλοβακία σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η περιβαλλοντική ρύπανση οι αρμόδιες αρχές της Μπρατισλάβα πρωτοπορούν δημιουργώντας άσφαλτο που προκύπτει από ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου η πρωτοβουλία γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία της εταιρίας διαχείρισης αστικών απορριμμάτων Odvoz a Likvidacia Odpadu (OLO), του Δημοτικού Συμβουλίου της Μπρατισλάβα και των εταιρειών SPAK-EKO και EcoButt.

Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι σχεδιασμένοι για να συγκεντρώνουν τα αποτσίγαρα από τα κλασικά τσιγάρα και τις σύγχρονες συσκευές θέρμανσης καπνού.

«Αν οι επισκέπτες σε ένα φεστιβάλ, σε μία διαδήλωση, στην αγορά ή σε άλλη εκδήλωση στην πόλη ρίξουν αποτσίγαρα στο ειδικό δοχείο, θα συμβάλουν όχι μόνο σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, αλλά και στην ανάκτηση υλικών από αυτόν τον τύπο απορριμμάτων», δήλωσε η Μαρτίνα Τσέκοβα, διευθύντρια του OLO.

Τα συγκεντρωμένα απορρίμματα μετατρέπονται σε ειδικές ίνες, οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν υλικό για την παρασκευή ασφάλτου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οδοστρώματος.

Την ιδέα είχε ο 23χρονος Ούμπερ Ρεπάν, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Nový Čas παρουσίασε την καινοτόμα ιδέα του στις δημοτικές αρχές της Μπάνσκα Μπίστριτσα εξηγώντας το όραμα για την ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ενθουσιάστηκαν και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι όπου συγκεντρώθηκαν οι γόπες και έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιήθηκαν για την ασφαλτόστρωση δρόμου στην περιοχή Ζιάρ Ναντ Χρόνομ, όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος δρόμος στον κόσμο από αποτσίγαρα.

Ο νεαρός, ο οποίος είχε οικολογικές ανησυχίες από τα μαθητικά του χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κανείς έως τότε δεν είχε σκεφτεί πώς να επαναχρησιμοποιήσει τα αποτσίγαρα, τα οποία βρίσκονται παντού γύρω μας.

«Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι μπορούν να αντικατασταθούν οι ίνες που χρησιμοποιούνται για την άσφαλτο από τις ουσίες που εντοπίζονται στα φίλτρα του τσιγάρου», δήλωσε ο Ρεπάν προσθέτοντας ότι είναι κατάλληλες αφού βοηθούν ώστε να μην υποχωρεί η άσφαλτος.

Βέβαια, ο νεαρός αναγνωρίζει ότι η δημιουργία δρόμων από αποτσίγαρα μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, αφού για την ασφαλτόστρωση μόλις 100 μέτρων χρειάστηκαν 10 εκατ. αποτσίγαρα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα.

Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για μία καλή ευκαιρία να αξιοποιηθούν έστω σε τοπικό επίπεδο αφού όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ζιάρ Ναντ Χρόνομ, Μάρτιν Μπαλάζ, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο μέλλον. Βρίσκεται ήδη στον προϋπολογισμό μας και πρόκειται να τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι όπου θα συγκεντρώνονται τα αποτσίγαρα. Ο δήμαρχος της πόλης, ήδη επικοινώνησε με την Μπρατισλάβα, εκφράζοντας την επιθυμία να υλοποιηθεί κι εκεί το έργο».

Το Slovak Spectator επισημαίνει πως περίπου το 1/3 από 18 δισ. τσιγάρα παγκοσμίως απορρίπτονται λάθος. Περισσότερα από τα μισά καταλήγουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα τα τοξικά και οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα να διοχετεύονται στη γη, το νερό και το οικοσύστημα επηρεάζοντας ζώα και φυτά.

Πώς γίνεται

Αρχικά πραγματοποιείται διαλογή με το χέρι, για να διαχωριστούν από άλλα απορρίμματα. Στη συνέχεια αλέθονται μέχρι να αποκτήσουν μορφή σαν βαμβάκι και καταλήγουν σε κόκκους μεγέθους 2-5 εκ. οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο μείγμα για την κατασκευή της ασφάλτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

ΕΣΚ Κυκλάδων: Πρωταθλητής Κυκλάδων U14 για δεύτερη σερί χρονιά ο Πανναξιακός

Μεγάλη νίκη για τον Πανναξιακό επί του Μαρπησσαϊκού στον τελικό (67-55) και δυναμικό φινάλε στο μικρό τελικό με buzzer beater της Μυκόνου επί του Περιστεριώνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκαν τέσσερις πτήσεις σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις σήμερα από και προς Αθήνα με βάση το αεροδρόμιο της Νάξου

Σίφνος: Το «Άρτεμις» έδεσε με θύελλα αλλά δεν αποβίβασε επιβάτες (video)

Αποφασιστική στάση από τον cpt Στέλιο Περιστεράκη υπό ακραίες καιρικές συνθήκες – Επέλεξε την ασφάλεια των επιβατών, αποφεύγοντας πιθανό ατύχημα

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Ομόφωνη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, μετά την απόσυρση των μηνύσεων από τους πρώην τροφίμους – «Αρχή αποκατάστασης της αλήθειας» δηλώνει το περιβάλλον του π. Αντωνίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.