Με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2018 Ελλάδα και Σκόπια για πρώτη φορά δείχνουν έτοιμες για συζήτηση που θα φέρει επιτέλους λύση στο θέμα της ονομασίας για τη FYROM – Οι προτάσεις Μάρδα και Καϊλή
Απρίλιος του 1992… Και υπό την Προεδρία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουμε σύγκλιση των Πολιτικών Αρχηγών για τη συζήτηση σχετικά με τη πρόταση Πινέιρο σχετικά με τη διαπραγμάτευση σύνθετης ονομασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Σκόπια)… Το πακέτο Πινέιρο τότε προέβλεπε την ονομασία “Nova Macedonia” καθώς και την ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων ως προς τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές προσδοκίες ή εδαφικές διεκδικήσεις, καθώς και τη μη χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν σε τέτοιες διεκδικήσεις… Απόφαση ουσιαστικά δεν ελήφθη. Αντίθετα, είχαμε την κόντρα Μητσοτάκη – Σαμαρά, την αποπομπή του δεύτερου και την απόφαση της Ελλάδας να μην δεχτεί σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία ή παραγώγου του…
Σήμερα; 25 χρόνια μετά είμαστε στο σημείο …μηδέν. Ο λόγος; Οι Σκοπιανοί πέτυχαν μεν όλος ο κόσμος να τους αποκαλεί ως «Μακεδονία» αλλά κανείς διεθνείς οργανισμός δεν τους ανοίγει τη… πόρτα με αυτό το όνομα με αποτέλεσμα τα προβλήματα πολιτικής σταθερότητας στο γειτονικό κρατίδιο να είναι έντονα. Οι Έλληνες έχουν πετύχει μεν να μην έχει … σανίδα η FYROM, οι γείτονες είναι έτοιμο να ξηλώσουν κάθε τι που θυμίζει «Μακεδονία» εντός των τειχών, όμως το ζήτημα είναι ότι το «Μακεδονία» παραμένει στα χείλη των κατοίκων..
Και εντός του 2018 κατά πάσα πιθανόν θα φτάσουμε σε μία λύση. Λύση που όμως ήδη προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ διά του προέδρου τους Πάνου Καμένου δεν θέλουν να ακούν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα του γειτονικού κράτους, η αντιπολίτευση παίζει το παιχνίδι της και η Κυβέρνηση προσπαθεί να μετρήσει αφενός αντιδράσεις αλλά και να προχωρήσει σε κλείσιμο του ζητήματος και με δεδομένο ότι αρκετοί είναι αυτοί που θέτουν ως ορίζοντα τον Ιούνιο του 2018 όταν και θα έχουμε σύσκεψη του ΝΑΤΟ…
Μάρδας και Δακία
Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και δύο προτάσεις που αν μη τι άλλο δίνουν τροφή για σχόλια στα social media. Η αρχή από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα που πρότεινε το όνομα «Δακία»… Μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Μάρδας είπε πως πρέπει στο θέμα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή. «Η χρήση του όρου Μακεδονία από το συγκεκριμένο κρατίδιο (σ.σ τα Σκόπια) ιστορικά είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύεται με πάρα πολλούς τρόπους». Και είχε προτείνει τον όριο «Δακία» σημειώνοντας «Αν δείτε παλαιούς χάρτες σε παλαιότερα μουσεία θα βρείτε τον όρο στην περιοχή»…
Δήλωση που προκάλεσε ουκ ολίγα ειρωνικά σχόλια με τους περισσότερους να χαρακτηρίζουν ακόμη και αγεωγράφητο τον κο Μάρδα με δεδομένο ότι «Δακία» ήταν η περιοχή στην σημερινή Ρουμανία. Χαρακτηρισμός πάντως που προκάλεσε σήμερα την αντίδραση του κου Μάρδα ο οποίος τόνισε σε ανάρτησή του ανάμεσα στα άλλα «Περί Σκοπίων, Δακίας και… έγκριτων νομικών, άστρων της πολιτικής και ιστορικών συγχρόνως!!!
Ως προς το πρώτο παράγοντα, ιστορικοί και γεωγράφοι έχουν δώσει αρκετές ονομασίες στην περιοχή άνω της Μακεδονίας, που ήλθαν και παρήλθαν. Οι ονομασίες, Δαρδανία, Παιονία, Δακία κ.ά. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το νεοσύστατο κρατίδιο, αν λαμβάναμε υπόψη μόνο τα ιστορικά- γεωγραφικά στοιχεία ως κυρίαρχη προσδιοριστική συνιστώσα του ονόματος. Η Δακία, λόγου χάρη, περιοχή της Ρουμανίας, είχε επεκταθεί ως τα σύνορα της Μακεδονίας και Ιλλυρίας τ ο 109 π.χ. επί βασιλείας Βαρεβίσταν, καταλαμβάνοντας τη σημερινή FYROM, Αυτήν την λεπτομέρεια την αγνοούν διάφοροι πολυπράγμονες δικηγόροι, αστέρες της πολιτικής μέσω του fb, όταν ασκούν ή μεταφέρουν κριτικές για τη γεωγραφική έκταση της Δακίας (βλ. Antypas Karipoglou)».
Καϊλή και … Μοισία
Ενώ είχαμε και την πρόταση της Εύας Καϊλή, της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που προχωράει ακόμη περισσότερο σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει όλους τους γειτονικούς λαούς. Και όπως τονίζει σε ανάρτησή της «Γιατί όχι Μοισία;» κι αυτό γιατί συν τοις άλλοις έχει το …πλεονέκτημα ότι κρατά το «Μ» του Μακεδονία και έτσι είναι συμβατό με τις ονομασίες ΠΓΔΜ και FYROM.
Γράφει συγκεκριμένα με αφορμή την πρόταση του κ. Μάρδα: «Επιτέλους κάποιος στο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το πρόβλημα σε σωστή βάση και προτείνει μία λύση που μπορεί να τους έχει χαρούμενους όλους! Βέβαια η Δακία ήταν αλλού, πάνω από τον Δούναβη, άρα η πρόταση του κ. Μάρδα είναι αγεωγράφητη, αλλά πάντως όχι ανεδαφική… Πάνω απ’ τη Μακεδονία ήταν η Μοισία. Ας προτείνουμε στους γείτονες μας την ονομασία Μοισία.
Είναι αρχαία, όπως θελουν οι Σκοπιανοί, δεν μας ενοχλεί τους Μακεδόνες, δεν ενοχλεί τους Αλβανούς που είναι φύλα στην γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Ιλλυρίας και φαντάζομαι δεν ενοχλεί και τους Βούλγαρους, που είναι εκσλαβισμένα φύλα στην γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Σκυθίας. Αυτή μπορεί να είναι μια αποδεκτή πρόταση από όλους.
Επίσης, δεν ενοχλεί και τη γραφειοκρατία… καθώς από την FYROM/ΠΓΔΜ το Μ παραμείνει ανέπαφο. Το Μ όμως θα σημαίνει Μοισία!»