Με ψήφους 80 υπέρ και 39 κατά πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια – Άμεση διαγραφή επτά βουλευτών της αντιπολίτευσης – Κατηγορία για χρηματισμό βουλευτών και η γνωστή …διγλωσσία της Ελλάδας με συγχαρητήρια αλλά και καταγγελίες
Χαμούλης όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και στην Ελλάδα καθότι έχουμε αναταράξεις για μία ακόμη φορά στην Κυβέρνηση και μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή στο Υπουργείο Εξωτερικών και το …τέλος της διγλωσσίας όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μετά την αποδοχή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών..
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Μετά από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά» η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO – DPMNE.
Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς). Οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ ψήφισαν κατά. Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της γείτονος, ο Ζάεφ σημείωνε το απόγευμα της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.
Διαγραφές
Κι ενώ στην Κυβέρνηση των Σκοπίων έχουμε …χαρούλες, στην αντιπολίτευση έχουμε αντιδράσεις και διαγραφές… Ο επικεφαλής του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι προχώρησε άμεσα στη διαγραφή των 7 βουλευτών του κόμματός του. και όπως ανέφερε η απόφαση ελήφθη μετά από έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος και τόνισε «οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους έθεσε εκτός κόμματος». Αποκάλυψε δε ότι σε κάποιους από αυτούς, υποσχέθηκαν αμνηστία. «Ισως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους»….
Διγλωσσία
Και στην Ελλάδα; Ε, να μην έχουμε αντιδράσεις; Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Για «πολύ μεγάλο βήμα στην κοινή επιτυχία των δύο χωρών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης υιοθέτησε τις καταγγελίες περί δωροδοκίας και εκβιασμών των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να συγχαρεί τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ο οποίος εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σημειώνοντας πως απόψε επετεύχθη ένα πολύ μεγάλο βήμα για την κοινή επιτυχία των δύο χωρών. Ενα πολύ σημαντικό βήμα, όπως συμπλήρωσε, για ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία μεταξύ των δύο λαών.
Αντιθέτως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φάνηκε να υιοθετεί τις καταγγελίες περί δωροδοκιών βουλευτών της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ προκειμένου να ψηφίσουν τη συμφωνία. «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος στο Twitter. Η ανάρτηση του κ. Καμμένου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου των Σκοπίων που εγκάλεσε ουσιαστικά τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας για διασπορά fake news.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή / ΑΠΕ – ΜΠΕ