«Παράλογο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ενώ αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει» – Tο όνομα «Νέα Μακεδονία» δεν είναι αποδεκτό επειδή δεν είχε γεωγραφική ακρίβεια
Λαλίστατος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μόνο που αυτό δεν είναι πάντα και καλό… Βρέθηκε στο Λονδίνο ογια τις ανάγκες της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων και μίλαγε συνέχεια… Θέλετε παράδειγμα; Χθες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας: «Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Και στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη με κάποια από αυτές τις επιλογές, ο κ. Ζάεφ είχε απαντήσει: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα)». Και σήμερα απέρριψε ένα από τα ονόματα στα οποία η Ελλάδα είχε ποντάρει λέγοντας πάλι στο ίδιο ειδησιογραφικό πρακτορείο «το όνομα «Νέα Μακεδονία» δεν είναι αποδεκτό επειδή δεν είχε γεωγραφική ακρίβεια». Ωστόσο δήλωσε ανοικτός στις διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.
Και το παιχνίδι με το Σύνταγμα
Όμως, έχουμε και το θέμα του Συντάγματος και την αλλαγή που φέρεται να έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση… Εκεί λοιπόν χθες, ο κος Ζάεφ είχε αναφέρει ότι το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει. Και είχε δηλώσει «φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».
Και σήμερα; «Παράλογο» χαρακτήρισε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος, αποκάλυψε παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». Και όπως σημειώνεται στην εφημερίδα Financial Times «Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη – της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.
Και πρόσθεσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΓΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει».
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ